Rozgrzewająca i aromatyczna zupa. Smakuje jak flaki, ale zaskakuje składem

Nietypowy składnik nadaje klasycznej zupie, którą wielu z nas pamięta z dzieciństwa, zupełnie nowy charakter. Delikatna konsystencja i wyrazisty smak sprawiają, że danie brzmi o wiele bardziej apetycznie, a jego przygotowanie pozostaje proste i przyjemne.

Z kani można zrobić znacznie więcej niż kotletyZ kani można zrobić znacznie więcej niż kotlety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Flaczki z kani to propozycja dla tych, którzy chcą cieszyć się klasycznym smakiem flaków, unikając mięsa. Kapelusze kani, pokrojone w cienkie paseczki, doskonale imitują strukturę tradycyjnych flaków, a starannie dobrane przyprawy nadają zupie głębi i charakteru. To świetny sposób na wykorzystanie świeżych grzybów lub tych zebranych w lesie i zakonserwowanych w słoikach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Kania – wyjątkowy grzyb w kuchni

Kania to grzyb o dużych, parasolowatych kapeluszach, które doskonale nadają się do krojenia w cienkie paski. Dzięki subtelnemu, a jednocześnie wyrazistemu smakowi stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych składników mięsnych w zupach. Przygotowując ją w postaci flaczków, otrzymujesz danie aromatyczne, sycące i zachowujące tradycyjny charakter potrawy. Sezon na kanię przypada głównie od czerwca do września, co sprawia, że jest idealnym składnikiem letnich i wczesnojesiennych zup, również do wegetariańskiej wersji zupy z flaczków.

Przepis na flaczki z kani

Składniki:

  • 400 g świeżych kapeluszy kani,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 mała pietruszka,
  • pół pora (biała część),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka masła,
  • mała papryczka chili,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • łyżeczka majeranku,
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i oczyść kapelusze kani wilgotnym ręcznikiem papierowym, pokrój je w cienkie paseczki.
  2. Obierz marchewkę i pietruszkę, umyj pora i cebulę, obierz czosnek, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę i pora pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej z masłem i podsmaż grzyby około 5-6 minut aż odparuje nadmiar wody i lekko się przyrumienią, odstaw na bok.
  4. W garnku zeszklij cebulę, czosnek i pora przez kilka minut. Dodaj startą marchew i pietruszkę. Smaż mieszając, aż zmiękną.
  5. Dorzuć podsmażone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  6. Zalej bulionem warzywnym, gotuj na małym ogniu około 30 minut.
  7. Na końcu dopraw szczyptą soli, szczyptą pieprzu i ewentualnie posiekaną papryczką chili, podawaj gorące z kromką świeżego pieczywa.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle