Rozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków. Doskonała na jesień

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa, inspirowana kuchnią indyjską, to doskonała propozycja na chłodne jesienne dni. Najlepiej smakuje z odrobiną jogurtu, kilkoma pomidorkami cherry i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.

Rozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków. Doskonała na jesieńRozgrzewająca zupa ze słodkich ziemniaków. Doskonała na jesień
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 40 g świeżego imbiru (obranego i startego)
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka Garam Masala
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 150 g pomidorków cherry
  • posiekana kolendra
  • sól, pieprz
  • olej

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180 st. Soczewicę ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Skrop olejem, oprósz solą i pieprzem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, imbir i chili. Smaż przez dwie minuty. Teraz dodaj kminek, kurkumę i garam masalę, smażąc jeszcze przez minutę. Zawartość patelni dodaj do soczewicy, razem z mlekiem kokosowym i pomidorami. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj upieczone bataty. Odstaw na kilka minut. Dopraw sokiem z limonki i wymieszaj. Zupę możesz zblendować. Podawaj z jogurtem, pomidorkami i kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki