Rosół, którym zachwycił się Sting

Artur Moroz, szef kuchni i właściciel toruńskiego "Pikado", miał zaszczyt gotować dla Stinga. Muzyk był zachwycony toruńskim rosołem z gołębia, czym pochwalił się na swoim facebookowym profilu. Kucharz zdradził sposób na tę pyszną zupę, która urzekła gwiazdora.

Składniki na rosół:

  • 2-3 sztuki gołębia lub kuropatwy
  • 2 pęczki włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew i por)
  • Ćwierć główki kapusty włoskiej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • Sól do smaku

Przygotowanie:
Gołębie czyścimy i myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko zalewamy zimną wodą, a kiedy nasz wywar zaczyna wrzeć, zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i solimy. Rosół gotujemy ok. 5-6 godzin na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania wyciągamy gołębie i obieramy mięso. Serwujemy je z rosołem, z dodatkiem lanego ciasta.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości