Rosół, którym zachwycił się Sting
Artur Moroz, szef kuchni i właściciel toruńskiego "Pikado", miał zaszczyt gotować dla Stinga. Muzyk był zachwycony toruńskim rosołem z gołębia, czym pochwalił się na swoim facebookowym profilu. Kucharz zdradził sposób na tę pyszną zupę, która urzekła gwiazdora.
Składniki na rosół:
- 2-3 sztuki gołębia lub kuropatwy
- 2 pęczki włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew i por)
- Ćwierć główki kapusty włoskiej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Gołębie czyścimy i myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko zalewamy zimną wodą, a kiedy nasz wywar zaczyna wrzeć, zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i solimy. Rosół gotujemy ok. 5-6 godzin na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania wyciągamy gołębie i obieramy mięso. Serwujemy je z rosołem, z dodatkiem lanego ciasta.
Trwa ładowanie wpisu: facebook