Rośliny strączkowe w diecie odchudzającej

Fasola, groszek, bób, soczewica… te pyszne warzywa budzą sporo kontrowersji, jeśli chodzi o ich wpływ na nasz organizm. Z jednej strony znane są jako kaloryczne, ciężkostrawne, wzdymające, z drugiej coraz częściej mówi się o ich stosowaniu podczas diet odchudzających. Pojawił się nawet termin diety strączkowej, której główną zasadą jest codzienne podawanie roślin z tej grupy do obiadu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Fasola, groszek, bób, soczewica - te pyszne warzywa budzą sporo kontrowersji, jeśli chodzi o ich wpływ na nasz organizm. Z jednej strony znane są jako kaloryczne, ciężkostrawne, wzdymające, z drugiej coraz częściej mówi się o ich stosowaniu podczas diet odchudzających. Pojawił się nawet termin diety strączkowej, której główną zasadą jest codzienne podawanie roślin z tej grupy do obiadu.

Wobec tak różnych opinii trudno zdecydować, czy strączki faktycznie pomagają schudnąć? O właściwości roślin strączkowych zapytaliśmy Ewelinę Wieczorek, specjalistkę ds. żywienia człowieka z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku.

Czy rośliny strączkowe faktycznie pomogą nam stracić na wadze?

- Jestem sceptyczna jeśli chodzi o traktowanie pewnych grup pokarmów jako typowo „odchudzające”. Każdy produkt może bowiem powodować także tycie. Wszystko zależy od ilości. Nadmiar owoców, a nawet warzyw w diecie, także może przysporzyć nam dodatkowych kilogramów. Zdrowe odchudzanie należałoby rozpatrywać pod kątem całościowego, właściwego odżywiania się, dostarczania do organizmu wszystkich składników dla niego niezbędnych. Same strączki, które należą do cennych produktów spożywczych i mogą wspomagać proces utraty wagi, są w diecie odchudzającej jak najbardziej polecane. Ale jako jeden z elementów zdrowego, różnorodnego menu. Jeśli ktoś lubi zjadać bób, fasolę, groch, ciecierzycę, soczewicę, czy soję, może więc śmiało to robić. Jednak i tu należy znaleźć umiar.

Na czym polegają te odchudzające właściwości roślin strączkowych?

- Przede wszystkim chodzi o to, że są bogate w błonnik. Dzięki temu po zjedzeniu produktów z tej grupy przez dłuższy czas czujemy się syci i nie kusi nas, by sięgnąć po jakąś przegryzkę. Trzeba jednak pamiętać, że są to jednak warzywa kaloryczne. Średnio w 100 gramach suchej masy tych produktów jest ponad 300 kcal. To sporo.

Fasola, groch czy bób cieszą się opinią warzyw ciężkostrawnych, wzdymających. Czy to właściwości tych roślin, czy też sposobu ich podawania?

- Rośliny strączkowe uchodzą za ciężkostrawne i rzeczywiście mogą powodować gazy, wzdęcia i uczucie ciężkości na żołądku. W dużej mierze zależy to jednak od sposobu ich obróbki i tego z czym są serwowane. Często serwujemy je niestety z innymi ciężkostrawnymi produktami. Np. strączki z kapustą długo będą zalegały w żołądku. Dlatego lepiej łączyć je z warzywami zielonymi, wodorostami morskimi oraz warzywami o niskiej zawartości skrobi.

Czy wszyscy mogą stosować dietę, w której warzywa strączkowe będą odgrywały znaczącą rolę?

- Na pewno warzywa te nie są polecane osobom po operacjach czy zabiegach typu usunięcie woreczka, wszelkie operacje na wątrobie, trzustce, a także po zapaleniu trzustki czy jelit.

Czy istnieją jakieś zasady związane z jedzeniem roślin strączkowych, o których powinniśmy pamiętać?

- Tak. Osobom w podeszłym wieku i dzieciom do 18. miesiąca życia, rośliny strączkowe należy przecierać przez sito i podawać bez łusek. Warzywa te należy wcześniej moczyć nawet 12 godzin, wlewając 4 części wody na 1 część ziaren. Wodę można wymienić 1-2 razy. Nie należy też gotować strączkowych w wodzie, w której się moczyły. Po zagotowaniu dobrze jest jeszcze 2-3 razy je przepłukać odlewając wodę. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych dla stawów puryn, których największą ilość zawiera soczewica. Warzywa strączkowe warto też gotować z nasionami kopru włoskiego lub kminku, które pomagają uniknąć gazów. Pamiętając o tych zasadach i nie przesadzając z nadmiarem roślin strączkowych w diecie wykorzystamy ich cenne właściwości i będziemy mogli przy ich pomocy stracić na wadze.
AD/mp/WP Kuchnia

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji