Rośliny strączkowe w diecie odchudzającej
Fasola, groszek, bób, soczewica… te pyszne warzywa budzą sporo kontrowersji, jeśli chodzi o ich wpływ na nasz organizm. Z jednej strony znane są jako kaloryczne, ciężkostrawne, wzdymające, z drugiej coraz częściej mówi się o ich stosowaniu podczas diet odchudzających. Pojawił się nawet termin diety strączkowej, której główną zasadą jest codzienne podawanie roślin z tej grupy do obiadu.
Fasola, groszek, bób, soczewica - te pyszne warzywa budzą sporo kontrowersji, jeśli chodzi o ich wpływ na nasz organizm. Z jednej strony znane są jako kaloryczne, ciężkostrawne, wzdymające, z drugiej coraz częściej mówi się o ich stosowaniu podczas diet odchudzających. Pojawił się nawet termin diety strączkowej, której główną zasadą jest codzienne podawanie roślin z tej grupy do obiadu.
Wobec tak różnych opinii trudno zdecydować, czy strączki faktycznie pomagają schudnąć? O właściwości roślin strączkowych zapytaliśmy Ewelinę Wieczorek, specjalistkę ds. żywienia człowieka z Poradni Żywieniowej EpiCentrum Zdrowia w Szczecinku.
Czy rośliny strączkowe faktycznie pomogą nam stracić na wadze?
- Jestem sceptyczna jeśli chodzi o traktowanie pewnych grup pokarmów jako typowo „odchudzające”. Każdy produkt może bowiem powodować także tycie. Wszystko zależy od ilości. Nadmiar owoców, a nawet warzyw w diecie, także może przysporzyć nam dodatkowych kilogramów. Zdrowe odchudzanie należałoby rozpatrywać pod kątem całościowego, właściwego odżywiania się, dostarczania do organizmu wszystkich składników dla niego niezbędnych. Same strączki, które należą do cennych produktów spożywczych i mogą wspomagać proces utraty wagi, są w diecie odchudzającej jak najbardziej polecane. Ale jako jeden z elementów zdrowego, różnorodnego menu. Jeśli ktoś lubi zjadać bób, fasolę, groch, ciecierzycę, soczewicę, czy soję, może więc śmiało to robić. Jednak i tu należy znaleźć umiar.
Na czym polegają te odchudzające właściwości roślin strączkowych?
- Przede wszystkim chodzi o to, że są bogate w błonnik. Dzięki temu po zjedzeniu produktów z tej grupy przez dłuższy czas czujemy się syci i nie kusi nas, by sięgnąć po jakąś przegryzkę. Trzeba jednak pamiętać, że są to jednak warzywa kaloryczne. Średnio w 100 gramach suchej masy tych produktów jest ponad 300 kcal. To sporo.
Fasola, groch czy bób cieszą się opinią warzyw ciężkostrawnych, wzdymających. Czy to właściwości tych roślin, czy też sposobu ich podawania?
- Rośliny strączkowe uchodzą za ciężkostrawne i rzeczywiście mogą powodować gazy, wzdęcia i uczucie ciężkości na żołądku. W dużej mierze zależy to jednak od sposobu ich obróbki i tego z czym są serwowane. Często serwujemy je niestety z innymi ciężkostrawnymi produktami. Np. strączki z kapustą długo będą zalegały w żołądku. Dlatego lepiej łączyć je z warzywami zielonymi, wodorostami morskimi oraz warzywami o niskiej zawartości skrobi.
Czy wszyscy mogą stosować dietę, w której warzywa strączkowe będą odgrywały znaczącą rolę?
- Na pewno warzywa te nie są polecane osobom po operacjach czy zabiegach typu usunięcie woreczka, wszelkie operacje na wątrobie, trzustce, a także po zapaleniu trzustki czy jelit.
Czy istnieją jakieś zasady związane z jedzeniem roślin strączkowych, o których powinniśmy pamiętać?
- Tak. Osobom w podeszłym wieku i dzieciom do 18. miesiąca życia, rośliny strączkowe należy przecierać przez sito i podawać bez łusek. Warzywa te należy wcześniej moczyć nawet 12 godzin, wlewając 4 części wody na 1 część ziaren. Wodę można wymienić 1-2 razy. Nie należy też gotować strączkowych w wodzie, w której się moczyły. Po zagotowaniu dobrze jest jeszcze 2-3 razy je przepłukać odlewając wodę. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych dla stawów puryn, których największą ilość zawiera soczewica. Warzywa strączkowe warto też gotować z nasionami kopru włoskiego lub kminku, które pomagają uniknąć gazów. Pamiętając o tych zasadach i nie przesadzając z nadmiarem roślin strączkowych w diecie wykorzystamy ich cenne właściwości i będziemy mogli przy ich pomocy stracić na wadze.
AD/mp/WP Kuchnia