Rolady schabowe. Soczyste i miękkie
te schabowe roladki nie mają sobie równych! Z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne kotlety schabowe. Roladki są delikatne, miękkie, soczyste. Z pewnością posmakują wszystkim domownikom.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 płaty mięsa schabowego
- 1 jajko
- 1 ogórek kiszony
- kawałek kiełbasy
- sól
- pieprz
- musztarda
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
Przepis
- Mięso rozbić, posolić, posypać pieprzem oraz posmarować troszkę musztardą.
- Jajko ugotować, obrać i pokroić wzdłuż na 4 części. Ogórek również pokroić na 4 części. Przygotować 4 kawałki kiełbasy.
- Na każdym płacie mięsa ułożyć po kawałku jajka, ogórka i kiełbasy. Rolady zwinąć i owinąć nitką wokół, aby się nie rozwinęły.
- W rondelku rozpuścić odrobinę masła, ułożyć rolady, dodać pokrojoną cebulkę oraz czosnek. Dusić pod przykryciem przez ok. godzinę, podlewając od czasu do czasu wodą.
- Kiedy rolady będą już dobre, wyciągnąć je i odwinąć nitkę. Zrobić sos, dodając do rondla łyżkę mąki rozmieszaną ze śmietaną. Włożyć rolady i poczekać, aż się zagotuje.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl