Roladka z mięsa mielonego z ryżem curry
Szukacie pomysłu na rodzinny obiad? Proponujemy smakowite roladki z mięsa mielonego faszerowane kiszonymi ogórkami i szynką. Do tego sos pomidorowy, aromatyczny ryż i gotowe. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka musztardy
Farsz:
- ogórek kiszony pokrojony w kostkę
- cebulka pokrojona w kostkę
- szynka pokrojona w kostkę
Przepis
- Wszystkie składniki na roladki wymieszać, aby się dobrze połączyły.
- Rozpłaszczyć w dłoni porcje mięsa, na środek nałożyć farsz i zwinąć w roladkę. Obtoczyć w mące i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
- Następnie dodać rosół/wodę oraz łyżkę koncentratu pomidorowego i dusić około 15 min.
- Na końcu zagęścić zawiesiną z mąki i przyprawić (1 łyżkę mąki rozprowadzić w małej ilości wody i zagęścić sos)
- Podałam z ryżem curry firmy Melvit.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl