Roladka z mięsa mielonego z ryżem curry
Szukacie pomysłu na rodzinny obiad? Proponujemy smakowite roladki z mięsa mielonego faszerowane kiszonymi ogórkami i szynką. Do tego sos pomidorowy, aromatyczny ryż i gotowe. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 400 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka musztardy
Farsz:
- ogórek kiszony pokrojony w kostkę
- cebulka pokrojona w kostkę
- szynka pokrojona w kostkę
- Wszystkie składniki na roladki wymieszać, aby się dobrze połączyły.
- Rozpłaszczyć w dłoni porcje mięsa, na środek nałożyć farsz i zwinąć w roladkę. Obtoczyć w mące i smażyć z każdej strony na złoty kolor.
- Następnie dodać rosół/wodę oraz łyżkę koncentratu pomidorowego i dusić około 15 min.
- Na końcu zagęścić zawiesiną z mąki i przyprawić (1 łyżkę mąki rozprowadzić w małej ilości wody i zagęścić sos)
- Podałam z ryżem curry firmy Melvit.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze