Rolada bezowa
- Składniki na roladę:
- 4 białka
- 1 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu winnego
- Składniki na krem:
- 1 serek Mascarpone
- cukier waniliowy
- 2 łyżki cukru
- śmietana 30 %- 125 ml
W wysokim naczyniu ubić białka, stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy, ocet winny oraz mąkę kukurydzianą. Masę wylać na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 min. w temp. 160 C.Następnie przygotować krem. Śmietanę ubijać na sztywną masę, stopniowo dodawac cukier, cukier waniliowy oraz serek Mascarpone. Chwilę ubijać. Roladę wyjąć na papier i położyć papierem do góry. Na zimną bezę nałożyć krem, punktowo dżem kwaśny (może być porzeczkowy lub wiśniowy), zawinąć roladę i posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki. Smacznego!zapraszam na www.pewneprzepisy.pl
Przepis dodał użytkownik Bridget
Podziel się opinią
Komentarze