Rogaliki z serka homo z marmoladą

Obraz

Składniki

  • 1,5 szkl. mąki tortowej
  • 250 g margaryny
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • marmolada
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania rogalików
  • brązowy cukier do posypania

Przepis

Wszystkie składniki , czyli mąkę, margarynę ,serek, proszek i oba cukry zagniść na gładką masę - robi się to bardzo szybko i sprawnie , prawie nie podsypując mąką. Ciastą jest elastyczne i nie lepi się do rąk.Dzielimy ciasto na 3 części - każdą wałkujemy na grubość około 0,5 cm lub troszkę grubiej (jak kto lubi) w kształcie koła. Koło dzielimy na 8 trójkątów.Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce marmolady i zwijamy od strony szerszj do samego rożka trójkąta. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Czynność powtarzamy z każdą częścią ciasta. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 20 min. - aż będą złotego koloru. Przy układaniu rogalików trzeba zachować odstęp - rosną. Ja piekłam po 8 szt na jednej blaszce (takiej z piekarnika).Są naprawdę bardzo kruche i leciutkie - warte spróbowania.SMACZNEGO!!!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika