Rogaliki drożdżowe
Mięciutkie rogaliki drożdżowe pokryte lukrem osłodzą jesienne popołudnie. Możesz je przygotować, kiedy dopadnie cie ochota na słodkie małe co nieco. Potrzebujesz jedynie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, posypać odrobiną cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę rozpuścić. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać zaczyn i margarynę. Wyrobić ciasto, podzielić je na 5 części. Każdą część rozwałkować na okrąg, podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt położyć kawałek owocu i zwinąć. Rogaliki piec przez 20-25 min w temp. 190 stopni. Ostudzone polać lukrem.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze