Trwa ładowanie...
d2r5ji4
d2r5ji4

Rogaliki drożdżowe

Przepis

Mięciutkie rogaliki drożdżowe pokryte lukrem osłodzą jesienne popołudnie. Możesz je przygotować, kiedy dopadnie cie ochota na słodkie małe co nieco. Potrzebujesz jedynie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

2.2
(10 głosów)
Oceń:
d2r5ji4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Rogaliki drożdżowe
Kwelka gotuje
Rogaliki drożdżowe
Składniki
  • 100 g drożdży
  • 1 szkl. mleka (ja użyłam ryżowego)
  • 3,5 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 220 g margaryny
  • gruszki lub jabłka z kompotu
Przepis

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, posypać odrobiną cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę rozpuścić. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać zaczyn i margarynę. Wyrobić ciasto, podzielić je na 5 części. Każdą część rozwałkować na okrąg, podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt położyć kawałek owocu i zwinąć. Rogaliki piec przez 20-25 min w temp. 190 stopni. Ostudzone polać lukrem.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Rogaliki drożdżowe
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2r5ji4

Podziel się opinią

13
19
Share
d2r5ji4
d2r5ji4

d2r5ji4
d2r5ji4
d2r5ji4