Trwa ładowanie...
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp

Rogaliki drożdżowe

Przepis

Mięciutkie rogaliki drożdżowe pokryte lukrem osłodzą jesienne popołudnie. Możesz je przygotować, kiedy dopadnie cie ochota na słodkie małe co nieco. Potrzebujesz jedynie kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

Trwa ładowanie...
ycipk-v9kysp
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Rogaliki drożdżowe
Kwelka gotuje
Składniki
  • 100 g drożdży
  • 1 szkl. mleka (ja użyłam ryżowego)
  • 3,5 szkl. mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 220 g margaryny
  • gruszki lub jabłka z kompotu
Przepis

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, posypać odrobiną cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Margarynę rozpuścić. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać zaczyn i margarynę. Wyrobić ciasto, podzielić je na 5 części. Każdą część rozwałkować na okrąg, podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt położyć kawałek owocu i zwinąć. Rogaliki piec przez 20-25 min w temp. 190 stopni. Ostudzone polać lukrem.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Rogaliki drożdżowe
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
ycipk-v9kysp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp
ycipk-v9kysp