Risotto z kiełbasą i koprem włoskim. Pyszny pomysł na jesienny obiad
Alternatywa dla tradycyjnego risotto. Proste risotto z kiełbaskami wieprzowymi i koprem włoskim, to sukces do uzyskania pysznego posiłku w środku dnia. Zachwyci rodzinę i przyjaciół. To proste oraz szybkie danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 kiełbasy wieprzowe pokrojone w plastry
- 1 łyżka masła
- 2 cebule kopru włoskiego
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 ząbek czosnku
- 300 g ryżu
- kieliszek białego wina
- 1 l bulionu z kurczaka
- 50 g startego parmezanu
Smażyć plastry kiełbasy do czasu, aż się zrumienią. Następnie przenieść do rozgrzanego piekarnika. Użyć tej samej patelni do roztopienia masła i dodać pokrojony koper oraz nasiona kopru. Smażyć, aż koperek zmięknie. Później dodać zmiażdżony ząbek czosnku i dusić jeszcze przez 1 minutę. Później wrzucić ryż i zalać winem, a następnie powoli porcjami dodawać bulionu z kurczaka, cały czas mieszając. Na koniec dodać plastry ciepłej kiełbasy. Całość posypać starym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze