Regionalne dania, które musisz koniecznie wypróbować będąc na Podlasiu
Kuchnia polska ma wiele do zaoferowania. Nowe smaki najbardziej doceniamy oraz najchętniej poznajemy podczas pobytu na wakacjach. Każdy region w naszym kraju ma do zaoferowania całe mnóstwo ciekawych i unikatowych dań, które jak powszechnie wiadomo, zawsze najlepiej smakują przyrządzone na miejscu. Jednym z miejsc na mapie Polski, którego kuchni szczególnie warto spróbować na wakacjach, jest malownicze Podlasie – ojczyzna takich przysmaków, jak m. in. kartacze, sękacz i chłodnik litewski.
Czym charakteryzuje się kuchnia Podlasia?
Kuchnia z Podlasia jest kaloryczna, tłusta i przy tym bardzo smaczna. Jest to region, na którego tradycję kulinarną wpływ miała burzliwa historia tych terenów oraz ich zamieszkiwanie przez mieszaną pod względem narodowościowym i kulturowym ludność. Dzisiejsza kuchnia i tradycja kulinarna na Podlasiu to swoisty mix tradycji polskich, białoruskich, litewskich, romskich oraz żydowskich. Dzięki temu kuchnia Podlasia jest tak urozmaicona, barwna i smakowita. Nie każde dane, które pochodzi z tego malowniczego regionu, jest jednak uznawane za jego symbol. Wiele z serwowanych w podlaskich lokalach potraw można bowiem spotkać także w innych regionach Polski.
Co ciekawe, będąc na Podlasiu w okresie wakacyjnym, turyści mogą nie tylko spróbować regionalnych potraw w lokalnych restauracjach i lokalach gastronomicznych, ale także wziąć udział w warsztatach kulinarnych cyklicznie organizowanych przez Wigierski Park Narodowy. Zatrzymując się natomiast na nocleg w takich lokalnych obiektach, jak chociażby podlaskie gospodarstwa agroturystyczne czy pensjonaty - Nocowanie.pl pomoże w ich wyborze – można dodatkowo skorzystać z oferty warsztatów kulinarnych i nauczyć się np. wypieku tradycyjnego podlaskiego chleba, przygotowywania domowych kartaczy czy sztuki pieczenia lokalnych ciast. Od 2010 r. na terenie województwa podlaskiego istnieje także Białostocki Szlak Kulinarny – prawdziwa gratka dla miłośników poznawania nowych smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sękacz – podlaski specjał
Kartacze i chłodnik po litewsku
Do najbardziej charakterystycznych dań rodem z Podlasia należą kartacze. Pochodzą one z Litwy i pod względem wyglądu oraz smaku nieco przypominają znane w całej Polsce pyzy z mięsem. Od pyz można je jednak bardzo łatwo odróżnić po wydłużonym kształcie oraz zdecydowanie bardziej aromatycznym, wyrazistym w smaku nadzieniu. Kartacze są zazwyczaj serwowane ze skwarkami i są bardzo sycącym daniem, po które warto sięgnąć głównie na obiad lub lunch – zagwarantują solidną porcję energii na cały intensywny dzień!
Idealnym daniem na upalne, wakacyjne dni, którego trzeba koniecznie skosztować spędzając urlop na Podlasiu, jest natomiast chłodnik po litewsku. Jest to "zupa" serwowana na zimno, której podstawowym składnikiem, obok mleka i kefiru, jest botwinka. Danie to jest lekkie, smaczne i w dodatku na tyle niskokaloryczne, że stanowi świetną odskocznię od dość ciężkiej i tłustej kuchni, z którą większości turystom kojarzy się Podlasie. Tradycyjny chłodnik litewski zjemy zarówno w eleganckich restauracjach, jak i w bardzo w popularnych na całym Podlasiu barach.
Przekąski na słodko i na słono – podlaski sękacz i bliny
Kuchnia podlaska to nie tylko dania "na słono", ale także charakterystyczne, regionalne ciasta i desery. Oprócz popularnych w całej Polsce pierogów z serem i owocami, w Białymstoku i innych miejscowościach regionu trzeba koniecznie wypróbować drożdżowe placuszki lokalnie nazywane blinami oraz sękacz, najpopularniejsze regionalne ciasto. Bliny pochodzą z Litwy i często spotkać je można pod nazwą blinów litewskich lub żmudzkich. Są to smakowicie wyglądające placuszki drożdżowe zwykle z nadzieniem mięsnym. Bliny najczęściej serwuje się z solidną porcją gęstej śmietany.
Ciastem, które pojawia się na podlaskich stołach w czasie rodzinnych imprez, spotkań, a także wesel, jest natomiast sękacz. Nie sposób pomylić go z jakimkolwiek innym wypiekiem, gdyż posiada charakterystyczną, przypominającą pień drzewa formę. Sękacz to ciasto wypiekane w regionie już od czasów średniowiecznych, które jest jedną z najciekawszych słodkości rodem z Podlasia. Co ciekawe, ten najbardziej ceniony, jest do dziś wypiekany w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, czemu podobno zawdzięcza swój unikalny smak.
Autorka jest ekspertem serwisu Nocowanie.pl