Ravioli na okrągło z kremowym serkiem i cielęciną pływające w masełku szałwiowym
- CIASTO
- 300 g mąki pszennej typ 550
- 3 jajka
- szczypta soli
- NADZIENIE I SOS
- 100 g masła min. 82% tłuszczu
- 20 listków szałwii
- 40 dkg udźca cielęcego
- 300 g serka śmietankowego z pieprzem
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Ciasto na makaron. Z przesianej mąki tworzymy kopiec, w którym robimy wgłębienie. Dodajemy do niego jajka wraz z solą i mieszamy widelcem. Zagniatamy ciasto, które owijamy następnie w folię i trzymamy 20 minut w lodówce.
W tym czasie przyrządzamy farsz. Umytą cielęcinę kroimy na małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy ją solą i pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Na patelni podsmażamy szalotki, dodajemy do nich mięso i czosnek. Kiedy mięso będzie gotowe, możemy doprawić wszystko solą i pieprzem do smaku. Mięso przekładamy do naczynia i mieszamy je z serkiem śmietankowym z pieprzem.
Ciasto po wyjęciu z lodówki wałkujemy jak tylko najcieniej potrafimy (jeśli macie maszynkę do makaronu, możecie ją do tego celu użyć). Wcześniej przygotowany farsz wykładamy na pierwszy płat ciasta, który przykrywamy drugim płatem. Wykrajamy nasze ravioli.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie tylko przez 3-4 minuty. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki szałwii na małym ogniu. Wkładamy na niecałą minutę ravioli, szałwię i masło na patelnię. Staramy się, aby nie zniszczyć pierożków. Układamy ravioli na talerzu i posypujemy je startym parmezanem oraz mielonym pieprzem. Smacznego!
Przepis poleca czosnekwpomidorach.pl
Podziel się opinią
Komentarze