Ramen z kurczakiem teriyaki

Ramen może z powodzeniem konkurować z polskim rosołem. Ten aromatyczny bulion ze smakowitymi dodatkami można przyrządzić na wiele sposobów. Zobaczcie, jak robi to Paulina. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

Ramen z kurczakiem teriyakiRamen z kurczakiem teriyaki
Paulina Michalak

Bulion:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 2 marchewki - całe
  • 3 łodygi selera naciowego - całe
  • 1 por - cały
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 cm imbiru - zetrzeć na tarce
  • 3 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • sos sojowy ciemny i jasny
  • sól i pieprz

Szaszłyki:

  • 1 pierś kurczaka
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka i sos teriyaki

Ugotować bulion. Mięso powinno się rozpadać. Następnie wyciągnąć ćwiartki, obrać i poszarpać. Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, zamarynować i nabić na patyki. Usmażyć na grillu lub upiec w piekarniku. Dodatki które układamy w talerzu, a następnie zalewamy bulionem:

  • makaron ramen,
  • szarpane mięso,
  • jajko ugotowane na twardo przekrojone na pół,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • szaszłyk z piersi.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja