Ramen z kurczakiem teriyaki
Ramen może z powodzeniem konkurować z polskim rosołem. Ten aromatyczny bulion ze smakowitymi dodatkami można przyrządzić na wiele sposobów. Zobaczcie, jak robi to Paulina. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Bulion:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki - całe
- 3 łodygi selera naciowego - całe
- 1 por - cały
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 cm imbiru - zetrzeć na tarce
- 3 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
- sos sojowy ciemny i jasny
- sól i pieprz
Szaszłyki:
- 1 pierś kurczaka
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka i sos teriyaki
Ugotować bulion. Mięso powinno się rozpadać. Następnie wyciągnąć ćwiartki, obrać i poszarpać.
Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, zamarynować i nabić na patyki. Usmażyć na grillu lub upiec w piekarniku.
Dodatki które układamy w talerzu, a następnie zalewamy bulionem:
- makaron ramen,
- szarpane mięso,
- jajko ugotowane na twardo przekrojone na pół,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- szaszłyk z piersi.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze