Racuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniu

Puszyste racuszki z jabłkami to prawdziwy smak dzieciństwa. Na śniadanie proponujemy klasyczny przepis w zupełnie nowej odsłonie. Dodatek aromatycznych przypraw i ziół odmieni smak babcinego specjału.

Racuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniuRacuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • garść porwanej melisy
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szklanka mąki orkiszowej
  • szklanka mleka owsianego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • płaska łyżka cukru
  • 30 g rozpuszczonego masła klarowanego plus do smażenia
  • ok. 150 g białej czekolady
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • skórkę otartą z połowy limonki
  • półtorej czubatej łyżki oleju kokosowego

Przepis

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Mleko krótko podgrzej tak, aby miało ok. 30-40 stopni. Mleko dodaj do drożdży. Wsyp kilka czubatych łyżek mąki. Połącz składniki i odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Wlej do miski. Dodaj cynamon. Zamieszaj. Wsyp mąkę. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę do półtorej. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój w kostkę. Melisę posiekaj drobno. Do miski z wyrośniętym ciastem dodaj jabłka i melisę. Całość delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z każdej strony aż, się zarumieni. Odkładaj na ręcznik papierowy. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z wanilią, skórką z limonki i olejem kokosowym. Racuchy podawaj polane czekoladą i posypane świeżymi listkami melisy.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟