Trwa ładowanie...
d3jx51l
d3jx51l

Racuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniu

Przepis

Puszyste racuszki z jabłkami to prawdziwy smak dzieciństwa. Na śniadanie proponujemy klasyczny przepis w zupełnie nowej odsłonie. Dodatek aromatycznych przypraw i ziół odmieni smak babcinego specjału.

3.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Racuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniu
Zioła na talerzu
Składniki
  • garść porwanej melisy
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szklanka mąki orkiszowej
  • szklanka mleka owsianego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • płaska łyżka cukru
  • 30 g rozpuszczonego masła klarowanego plus do smażenia
  • ok. 150 g białej czekolady
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • skórkę otartą z połowy limonki
  • półtorej czubatej łyżki oleju kokosowego
Przepis

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Mleko krótko podgrzej tak, aby miało ok. 30-40 stopni. Mleko dodaj do drożdży. Wsyp kilka czubatych łyżek mąki. Połącz składniki i odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Wlej do miski. Dodaj cynamon. Zamieszaj. Wsyp mąkę. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę do półtorej. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój w kostkę. Melisę posiekaj drobno. Do miski z wyrośniętym ciastem dodaj jabłka i melisę. Całość delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z każdej strony aż, się zarumieni. Odkładaj na ręcznik papierowy. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z wanilią, skórką z limonki i olejem kokosowym. Racuchy podawaj polane czekoladą i posypane świeżymi listkami melisy.

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu".

  Zioła na talerzu
(Zioła na talerzu)
Racuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
8
Share
d3jx51l
d3jx51l
d3jx51l
d3jx51l
Więcej tematów
d3jx51l