Racuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniu
Puszyste racuszki z jabłkami to prawdziwy smak dzieciństwa. Na śniadanie proponujemy klasyczny przepis w zupełnie nowej odsłonie. Dodatek aromatycznych przypraw i ziół odmieni smak babcinego specjału.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- garść porwanej melisy
- 2 średniej wielkości jabłka
- płaska łyżeczka cynamonu
- szklanka mąki orkiszowej
- szklanka mleka owsianego
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- płaska łyżka cukru
- 30 g rozpuszczonego masła klarowanego plus do smażenia
- ok. 150 g białej czekolady
- ziarenka z jednej laski wanilii
- skórkę otartą z połowy limonki
- półtorej czubatej łyżki oleju kokosowego
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Mleko krótko podgrzej tak, aby miało ok. 30-40 stopni. Mleko dodaj do drożdży. Wsyp kilka czubatych łyżek mąki. Połącz składniki i odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Wlej do miski. Dodaj cynamon. Zamieszaj. Wsyp mąkę. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę do półtorej. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój w kostkę. Melisę posiekaj drobno. Do miski z wyrośniętym ciastem dodaj jabłka i melisę. Całość delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z każdej strony aż, się zarumieni. Odkładaj na ręcznik papierowy. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z wanilią, skórką z limonki i olejem kokosowym. Racuchy podawaj polane czekoladą i posypane świeżymi listkami melisy.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze