Racuchy na jogurcie. Miękkie i puszyste

Racuchy z naszego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto zrobicie błyskawicznie — wystarczy wymieszać wszystko rózgą i gotowe! W dodatku nie musicie mieć w domu kefiru czy maślanki, żeby usmażyć wyśmienite placki. Racuchy na jogurcie naturalnym będą równie smaczne.

Racuchy na jogurcieRacuchy na jogurcie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Racuchy to potrawa, które uwielbia każde dziecko, ale nie pogardzi nimi także żaden dorosły. Świetnie sprawdzą się na ciepły podwieczorek albo nawet obiad na słodko. Smakują wyśmienicie same, posypane cukrem lub podane z odrobiną domowej konfitury. Można wkroić też do nich jabłka lub inne ulubione owoce.

Przepis na racuchy na jogurcie

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 ml jogurtu
  • 4 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta.
  3. Smażymy z obu stron.
  4. Racuchy można podać same lub z konfiturą.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę