Racuchy na jogurcie. Miękkie i puszyste
Racuchy z naszego przepisu są bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto zrobicie błyskawicznie — wystarczy wymieszać wszystko rózgą i gotowe! W dodatku nie musicie mieć w domu kefiru czy maślanki, żeby usmażyć wyśmienite placki. Racuchy na jogurcie naturalnym będą równie smaczne.
Racuchy to potrawa, które uwielbia każde dziecko, ale nie pogardzi nimi także żaden dorosły. Świetnie sprawdzą się na ciepły podwieczorek albo nawet obiad na słodko. Smakują wyśmienicie same, posypane cukrem lub podane z odrobiną domowej konfitury. Można wkroić też do nich jabłka lub inne ulubione owoce.
Przepis na racuchy na jogurcie
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 250 ml jogurtu
- 4 łyżki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy porcję ciasta.
- Smażymy z obu stron.
- Racuchy można podać same lub z konfiturą.