Quiche z zielonym groszkiem, pomidorkami i fetą
Nie masz pomysłu na kolację? My mamy! Oto przepis na idealną, letnią kolację dla całej rodziny. Od razu przygotuj dwie porcje, bo quiche z zielonym groszkiem zniknie błyskawiczne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Na ciasto: 120 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 80 g masła, 2 łyżki bardzo zimnej wody.
Na farsz: 5 jajek, szklanka mleka, kostka fety, 1/3 szklanki tartego sera mozzarella, cebula, 2 szklanki groszku cukrowego, 250 g pomidorków koktajlowych, łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku.
Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę, dodaj sól i masło, a następnie wszystko posiekaj nożem. Dolej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz.
Na oleju podsmaż cebulkę, a następnie dodaj groszek. Wszystko duś pod przykryciem przez ok. 5 minut. W dużej misce wymieszaj ze sobą jajka i mleko, dodaj pokruszoną fetę i tartą mozzarellę. Teraz kruchym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 25 cm. Gęsto ponakłuwaj je widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut.
Do masy jajecznej dodaj sól i pieprz, podsmażoną cebulkę z groszkiem i wszystko wylej na podpieczony spód z kruchego ciasta. Na wierzchu poukładaj przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Na koniec wstaw quiche do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut.
Zobacz także wideo: *Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń *
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze