Quiche z zielonym groszkiem, pomidorkami i fetą

Nie masz pomysłu na kolację? My mamy! Oto przepis na idealną, letnią kolację dla całej rodziny. Od razu przygotuj dwie porcje, bo quiche z zielonym groszkiem zniknie błyskawiczne.

Quiche z zielonym groszkiem, pomidorkami i fetąQuiche z zielonym groszkiem, pomidorkami i fetą
Karolina Wójciga

Składniki

Na ciasto: 120 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 80 g masła, 2 łyżki bardzo zimnej wody.
Na farsz: 5 jajek, szklanka mleka, kostka fety, 1/3 szklanki tartego sera mozzarella, cebula, 2 szklanki groszku cukrowego, 250 g pomidorków koktajlowych, łyżka oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku.

Przepis

Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę, dodaj sól i masło, a następnie wszystko posiekaj nożem. Dolej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotuj farsz.
Na oleju podsmaż cebulkę, a następnie dodaj groszek. Wszystko duś pod przykryciem przez ok. 5 minut. W dużej misce wymieszaj ze sobą jajka i mleko, dodaj pokruszoną fetę i tartą mozzarellę. Teraz kruchym ciastem wylep formę do tarty o średnicy 25 cm. Gęsto ponakłuwaj je widelcem i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut.
Do masy jajecznej dodaj sól i pieprz, podsmażoną cebulkę z groszkiem i wszystko wylej na podpieczony spód z kruchego ciasta. Na wierzchu poukładaj przekrojone w pół pomidorki koktajlowe. Na koniec wstaw quiche do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut.

Wybrane dla Ciebie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź