Pzepisy na dania z pomarańczą w roli głównej
Sezon na pomarańcze trwa cały rok, jednak właśnie zimą są najsmaczniejsze. Można je jeść na surowo, pić wyciśnięte z pomarańczy soki, a także wykorzystywać do gotowania i pieczenia. Z pomarańczy można przygotować nie tylko słodkie desery, ale stanowi też doskonały składnik do sałatek czy dań głównych.
Sezon na pomarańcze trwa cały rok, jednak to zimą są najsmaczniejsze. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin grupy B. Pomarańcze zawierają duże ilości wody, która wypłukuje z organizmu szkodliwe toksyny. Można je jeść na surowo, przygotowywać soki, a także wykorzystywać do gotowania i pieczenia. Z pomarańczy można przygotować nie tylko słodkie desery, ale też sałatki czy dania główne.
Półfinalista programu "MasterChef" Mateusz Nowak i jego żona Magdalena Wrzosek-Nowak przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z pomarańczą w roli głównej. W ich menu znalazło się ceviche z tuńczyka z pomarańczami, naleśniki suzette z kremem z hibiskusa oraz pierś z kaczki z sosem pomarańczowym. Nowak zdradził, na czym polega metoda sous-vide, której użył do przygotowania kaczki.
Zobaczcie przepis na naleśniki suzette z kremem z hibiskusa.
Składniki:
300 ml mleka,125 g mąki, 2 jajka, szczypta soli, 30 g topionego masła, pół kg pomarańczy, 50 g cukru, 100 ml likieru pomarańczowego, 250 g serka mascarpone, kilka suszonych kwiatów hibiskusa, 4 łyżki cukru, 2 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie:
Hibiskus zalać odrobiną wrzątku i zaparzyć, posłodzić 2 łyżkami cukru. Napar schłodzić i zmieszać z mascarpone, cukrem pudrem i odrobiną skórki otartej z pomarańczy. Mleko zmiksować z mąką, jajkami, solą i topionym masłem, usmażyć jak najcieńsze naleśniki. Na patelni rozpuścić 2 łyżki cukru w odrobinie wody, doprowadzić do wrzenia, następnie podgrzewać aż powstanie karmel. Dodać 250 ml soku z pomarańczy i odrobinę zredukować. Do masy włożyć poskładane naleśniki, zalać likierem i podpalić. Podawać z serkiem mascarpone i cząstkami pomarańczy.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016