Pzepisy na dania z pomarańczą w roli głównej

Sezon na pomarańcze trwa cały rok, jednak właśnie zimą są najsmaczniejsze. Można je jeść na surowo, pić wyciśnięte z pomarańczy soki, a także wykorzystywać do gotowania i pieczenia. Z pomarańczy można przygotować nie tylko słodkie desery, ale stanowi też doskonały składnik do sałatek czy dań głównych.

Sezon na pomarańcze trwa cały rok, jednak to zimą są najsmaczniejsze. Owoce są bogatym źródłem witaminy C, beta-karotenu oraz witamin grupy B. Pomarańcze zawierają duże ilości wody, która wypłukuje z organizmu szkodliwe toksyny. Można je jeść na surowo, przygotowywać soki, a także wykorzystywać do gotowania i pieczenia. Z pomarańczy można przygotować nie tylko słodkie desery, ale też sałatki czy dania główne.

Półfinalista programu "MasterChef" Mateusz Nowak i jego żona Magdalena Wrzosek-Nowak przygotowali w kuchni "Dzień Dobry TVN" dania z pomarańczą w roli głównej. W ich menu znalazło się ceviche z tuńczyka z pomarańczami, naleśniki suzette z kremem z hibiskusa oraz pierś z kaczki z sosem pomarańczowym. Nowak zdradził, na czym polega metoda sous-vide, której użył do przygotowania kaczki.

Zobaczcie przepis na naleśniki suzette z kremem z hibiskusa.

Składniki:

300 ml mleka,125 g mąki, 2 jajka, szczypta soli, 30 g topionego masła, pół kg pomarańczy, 50 g cukru, 100 ml likieru pomarańczowego, 250 g serka mascarpone, kilka suszonych kwiatów hibiskusa, 4 łyżki cukru, 2 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Hibiskus zalać odrobiną wrzątku i zaparzyć, posłodzić 2 łyżkami cukru. Napar schłodzić i zmieszać z mascarpone, cukrem pudrem i odrobiną skórki otartej z pomarańczy. Mleko zmiksować z mąką, jajkami, solą i topionym masłem, usmażyć jak najcieńsze naleśniki. Na patelni rozpuścić 2 łyżki cukru w odrobinie wody, doprowadzić do wrzenia, następnie podgrzewać aż powstanie karmel. Dodać 250 ml soku z pomarańczy i odrobinę zredukować. Do masy włożyć poskładane naleśniki, zalać likierem i podpalić. Podawać z serkiem mascarpone i cząstkami pomarańczy.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu