Pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Poznajcie sposób na rodzinną kolację, która posmakuje każdemu — naleśniki z bogatym środkiem. Pyszne ciasto, a w nim bogaty farsz: ser feta i młody szpinaki. To musi być pyszne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 łyżka oleju do ciasta,
- 450 ml wody gazowanej,
- 400 g świeżego młodego szpinaku (opcjonalnie mrożonego),
- 2-3 małe ząbki czosnku,
- 200 g fety w kostce,
- masło klarowane do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Mąkę przesiej do miski, w drugiej rozmąć jajka, a następnie połącz je z łyżką oleju i szczyptą soli. Miksując lub energicznie mieszając, dosyp mąkę i wlej wodę. Ciasto odstaw na 20 minut i w tym czasie przygotuj farsz. Na łyżeczce masła podsmaż rozgnieciony czosnek, a po chwili dodaj młody szpinak. Gdy zmniejszy objętość, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą (nie za dużo, bo sama feta jest słona). Pod koniec smażenia dodaj pokruszony ser i zdejmij patelnię z ognia.
Z gotowego ciasta usmaż na rozgrzanym maśle naleśniki. Na placki naleśnikowe wyłóż farsz i zawiń je w rulony. Tutaj mógłbyś skończyć gotowanie, ale polecamy byś zapiekł naleśniki — będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy, że ułożysz je w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawisz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Gotowe naleśniki wyłóż na talerz. Jeśli chcesz, do farszu możesz dodać podsmażoną soczewicę.
Zobacz także wideo: Przepis na vichyssoise, czyli francuską zupę krem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze