Trwa ładowanie...
d32gxsb
24-07-2017 15:04

Pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Przepis

Poznajcie sposób na rodzinną kolację, która posmakuje każdemu — naleśniki z bogatym środkiem. Pyszne ciasto, a w nim bogaty farsz: ser feta i młody szpinaki. To musi być pyszne.

d32gxsb
4.0
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oleju do ciasta,
  • 450 ml wody gazowanej,
  • 400 g świeżego młodego szpinaku (opcjonalnie mrożonego),
  • 2-3 małe ząbki czosnku,
  • 200 g fety w kostce,
  • masło klarowane do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.
Przepis

Mąkę przesiej do miski, w drugiej rozmąć jajka, a następnie połącz je z łyżką oleju i szczyptą soli. Miksując lub energicznie mieszając, dosyp mąkę i wlej wodę. Ciasto odstaw na 20 minut i w tym czasie przygotuj farsz. Na łyżeczce masła podsmaż rozgnieciony czosnek, a po chwili dodaj młody szpinak. Gdy zmniejszy objętość, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą (nie za dużo, bo sama feta jest słona). Pod koniec smażenia dodaj pokruszony ser i zdejmij patelnię z ognia.
Z gotowego ciasta usmaż na rozgrzanym maśle naleśniki. Na placki naleśnikowe wyłóż farsz i zawiń je w rulony. Tutaj mógłbyś skończyć gotowanie, ale polecamy byś zapiekł naleśniki — będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy, że ułożysz je w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawisz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut. Gotowe naleśniki wyłóż na talerz. Jeśli chcesz, do farszu możesz dodać podsmażoną soczewicę.

Zobacz także wideo: Przepis na vichyssoise, czyli francuską zupę krem

Pyszne naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d32gxsb
d32gxsb
d32gxsb
d32gxsb
Więcej tematów
d32gxsb