Pyszna i zdrowa quinoa. 5 powodów, dlaczego warto jeść komosę ryżową

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Zboże o wyjątkowych właściwościach odżywczych

Obraz
© iStock.com

Komosa ryżowa, czyli quinoa, to produkt, który wszedł do jadłospisu Polaków jako polecany super food. I nic w tym dziwnego, bo zboże to wykazuje wyjątkowe właściwości. Świetnie zastępuje ziemniaki, jest konkurencją dla ryżu i makaronów. W dodatku pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, nie obciążając go i dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Oto 5 powodów, dlaczego warto jeść komosę ryżową.

Quinoa nazywana jest złotem Inków. Szacuje się, że pierwsze plony zebrano ponad 5 tysięcy lat p.n.e. Pierwotnie wykorzystywana była w obrzędach religijnych, ale jednocześnie stanowiła podstawę codziennego wyżywienia rdzennych mieszkańców podnóży Andów. Co wyróżnia ten produkt? Przede wszystkim aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Ziarna zawierają też więcej wapnia niż mleko oraz więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż. Są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Ale to nie wszystko!

Zobacz także wideo: Onigiri - japońska kanapka ryżowa

/ 5Quinoa - wartościowe źródło białka

Obraz
© iStock.com

Komosa zawiera sporo białka, a jego struktura jest dużo łatwiej przyswajalna niż białko pszenicy czy kukurydzy. Na tle innych zbóż wyróżnia się też dawkami cennych aminokwasów: lizyny, cysteiny czy metioniny. Jakość białka z komosy ryżowej jest porównywalna do kazeiny – białka mleka krowiego, dlatego ziarna te polecane są także osobom, które nie tolerują laktozy.

/ 5Ziarna bez glutenu

Obraz
© iStock.com

Quinoa należy także do wąskiej grupy zbóż, które nie zawierają glutenu. Z tego powodu bez obaw mogą sięgać po nią osoby chore na celiakię czy nietolerujące gluten w diecie.

/ 5Lekkostrawny smakołyk

Obraz
© iStock.com

Drobne ziarna komosy ryżowej - zarówno białe, jak i czarnej odmiany - to produkt lekkostrawny. Gotuje się ją podobnie jak ryż - zalewając szklanką wody pół szklanki produktu i gotując do wyparowania płynu.

/ 5Łatwy sposób na pyszny posiłek

Obraz
© 123RF.COM

Komosa wbrew pozorom daje spore pole do popisu w kuchni. Dobrze smakuje na słodko i wersji wytrawnej. Z ziaren można przygotować desery, sałatki lub podawać w towarzystwie mięs. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na śniadanie - w zestawieniu z awokado, sałatą, kimchi, sezamem i jajkiem ugotowanym na półtwardo stworzy wartościową miskę rozmaitości, która da energię i siłę do działania na całe przedpołudnie.

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść