Pyszna i zdrowa quinoa. 5 powodów, dlaczego warto jeść komosę ryżową
Zboże o wyjątkowych właściwościach odżywczych
Komosa ryżowa, czyli quinoa, to produkt, który wszedł do jadłospisu Polaków jako polecany super food. I nic w tym dziwnego, bo zboże to wykazuje wyjątkowe właściwości. Świetnie zastępuje ziemniaki, jest konkurencją dla ryżu i makaronów. W dodatku pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, nie obciążając go i dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Oto 5 powodów, dlaczego warto jeść komosę ryżową.
Quinoa nazywana jest złotem Inków. Szacuje się, że pierwsze plony zebrano ponad 5 tysięcy lat p.n.e. Pierwotnie wykorzystywana była w obrzędach religijnych, ale jednocześnie stanowiła podstawę codziennego wyżywienia rdzennych mieszkańców podnóży Andów. Co wyróżnia ten produkt? Przede wszystkim aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Ziarna zawierają też więcej wapnia niż mleko oraz więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż. Są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Ale to nie wszystko!
Zobacz także wideo: Onigiri - japońska kanapka ryżowa
Quinoa - wartościowe źródło białka
Komosa zawiera sporo białka, a jego struktura jest dużo łatwiej przyswajalna niż białko pszenicy czy kukurydzy. Na tle innych zbóż wyróżnia się też dawkami cennych aminokwasów: lizyny, cysteiny czy metioniny. Jakość białka z komosy ryżowej jest porównywalna do kazeiny – białka mleka krowiego, dlatego ziarna te polecane są także osobom, które nie tolerują laktozy.
Ziarna bez glutenu
Quinoa należy także do wąskiej grupy zbóż, które nie zawierają glutenu. Z tego powodu bez obaw mogą sięgać po nią osoby chore na celiakię czy nietolerujące gluten w diecie.
Lekkostrawny smakołyk
Drobne ziarna komosy ryżowej - zarówno białe, jak i czarnej odmiany - to produkt lekkostrawny. Gotuje się ją podobnie jak ryż - zalewając szklanką wody pół szklanki produktu i gotując do wyparowania płynu.
Łatwy sposób na pyszny posiłek
Komosa wbrew pozorom daje spore pole do popisu w kuchni. Dobrze smakuje na słodko i wersji wytrawnej. Z ziaren można przygotować desery, sałatki lub podawać w towarzystwie mięs. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na śniadanie - w zestawieniu z awokado, sałatą, kimchi, sezamem i jajkiem ugotowanym na półtwardo stworzy wartościową miskę rozmaitości, która da energię i siłę do działania na całe przedpołudnie.