Pyszna i zdrowa quinoa. 5 powodów, dlaczego warto jeść komosę ryżową
Zboże o wyjątkowych właściwościach odżywczych
Quinoa nazywana jest złotem Inków. Szacuje się, że pierwsze plony zebrano ponad 5 tysięcy lat p.n.e. Pierwotnie wykorzystywana była w obrzędach religijnych, ale jednocześnie stanowiła podstawę codziennego wyżywienia rdzennych mieszkańców podnóży Andów. Co wyróżnia ten produkt? Przede wszystkim aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Ziarna zawierają też więcej wapnia niż mleko oraz więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż. Są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Ale to nie wszystko!
Zobacz także wideo: Onigiri - japońska kanapka ryżowa