Pyszna i zdrowa quinoa. 5 powodów, dlaczego warto jeść komosę ryżową

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 5Zboże o wyjątkowych właściwościach odżywczych

Obraz
© iStock.com

Komosa ryżowa, czyli quinoa, to produkt, który wszedł do jadłospisu Polaków jako polecany super food. I nic w tym dziwnego, bo zboże to wykazuje wyjątkowe właściwości. Świetnie zastępuje ziemniaki, jest konkurencją dla ryżu i makaronów. W dodatku pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, nie obciążając go i dostarcza niezbędnych składników odżywczych. Oto 5 powodów, dlaczego warto jeść komosę ryżową.

Quinoa nazywana jest złotem Inków. Szacuje się, że pierwsze plony zebrano ponad 5 tysięcy lat p.n.e. Pierwotnie wykorzystywana była w obrzędach religijnych, ale jednocześnie stanowiła podstawę codziennego wyżywienia rdzennych mieszkańców podnóży Andów. Co wyróżnia ten produkt? Przede wszystkim aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są wytwarzane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Ziarna zawierają też więcej wapnia niż mleko oraz więcej tłuszczów niż którekolwiek ze zbóż. Są również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. To bardzo dobre źródło żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B. Ale to nie wszystko!

Zobacz także wideo: Onigiri - japońska kanapka ryżowa

/ 5Quinoa - wartościowe źródło białka

Obraz
© iStock.com

Komosa zawiera sporo białka, a jego struktura jest dużo łatwiej przyswajalna niż białko pszenicy czy kukurydzy. Na tle innych zbóż wyróżnia się też dawkami cennych aminokwasów: lizyny, cysteiny czy metioniny. Jakość białka z komosy ryżowej jest porównywalna do kazeiny – białka mleka krowiego, dlatego ziarna te polecane są także osobom, które nie tolerują laktozy.

/ 5Ziarna bez glutenu

Obraz
© iStock.com

Quinoa należy także do wąskiej grupy zbóż, które nie zawierają glutenu. Z tego powodu bez obaw mogą sięgać po nią osoby chore na celiakię czy nietolerujące gluten w diecie.

/ 5Lekkostrawny smakołyk

Obraz
© iStock.com

Drobne ziarna komosy ryżowej - zarówno białe, jak i czarnej odmiany - to produkt lekkostrawny. Gotuje się ją podobnie jak ryż - zalewając szklanką wody pół szklanki produktu i gotując do wyparowania płynu.

/ 5Łatwy sposób na pyszny posiłek

Obraz
© 123RF.COM

Komosa wbrew pozorom daje spore pole do popisu w kuchni. Dobrze smakuje na słodko i wersji wytrawnej. Z ziaren można przygotować desery, sałatki lub podawać w towarzystwie mięs. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na śniadanie - w zestawieniu z awokado, sałatą, kimchi, sezamem i jajkiem ugotowanym na półtwardo stworzy wartościową miskę rozmaitości, która da energię i siłę do działania na całe przedpołudnie.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę