Puszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały dom

Przepyszne aromatyczne ciacho z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Doskonały wypiek na jesienne dni. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Puszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały domPuszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały dom
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na kruszonkę:

Składniki ma farsz:

  • 1 duże jabłko
  • 80 g masła miękkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody letniej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g oleju

Składniki dodatkowe:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka kakao

Przepis

  • Zimne, schłodzone masło ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier, płatki owsiane, mąkę pszenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam składniki i odstawiam na bok.
  • Sposób przygotowania farszu: jabłko myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z masłem o temperaturze pokojowej oraz z cynamonem. Mieszam dokładnie i również odstawiam na bok.
  • Sposób przygotowania ciasta: do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję do mąki, na koniec wlewam olej i wyrabiam ciasto.
  • Ciasto wykładam na oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuje ciasto w prostokąt.
  • Sposób przekładania: na rozwałkowane ciasto, wykładam jabłka z masłem. Posypuję kakao, najlepiej przesypać przez sitko. 3. Ciasto kroję w paski o szerokości około 5 cm.
  • Paski składam w harmonijkę i układam w natłuszczonej formie do pieczenia. Posypuję wcześniej przygotowana kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
  • Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewam piekarnik. Wyrośnięte ciasto piekę 30 minut w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇