Puszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały dom
Przepyszne aromatyczne ciacho z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Doskonały wypiek na jesienne dni. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki na kruszonkę:
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 15 g płatków owsianych
- 30 g mąki pszennej
- ¾ łyżeczki cynamonu
Składniki ma farsz:
- 1 duże jabłko
- 80 g masła miękkiego
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g wody letniej
- 40 g drożdży świeżych
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 50 g oleju
Składniki dodatkowe:
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka kakao
- Zimne, schłodzone masło ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier, płatki owsiane, mąkę pszenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam składniki i odstawiam na bok.
- Sposób przygotowania farszu: jabłko myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z masłem o temperaturze pokojowej oraz z cynamonem. Mieszam dokładnie i również odstawiam na bok.
- Sposób przygotowania ciasta: do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję do mąki, na koniec wlewam olej i wyrabiam ciasto.
- Ciasto wykładam na oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuje ciasto w prostokąt.
- Sposób przekładania: na rozwałkowane ciasto, wykładam jabłka z masłem. Posypuję kakao, najlepiej przesypać przez sitko. 3. Ciasto kroję w paski o szerokości około 5 cm.
- Paski składam w harmonijkę i układam w natłuszczonej formie do pieczenia. Posypuję wcześniej przygotowana kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
- Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewam piekarnik. Wyrośnięte ciasto piekę 30 minut w 180 st. C.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze