Puszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały dom

Przepyszne aromatyczne ciacho z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Doskonały wypiek na jesienne dni. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Puszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały domPuszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały dom
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na kruszonkę:

Składniki ma farsz:

  • 1 duże jabłko
  • 80 g masła miękkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody letniej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g oleju

Składniki dodatkowe:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka kakao

Przepis

  • Zimne, schłodzone masło ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier, płatki owsiane, mąkę pszenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam składniki i odstawiam na bok.
  • Sposób przygotowania farszu: jabłko myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z masłem o temperaturze pokojowej oraz z cynamonem. Mieszam dokładnie i również odstawiam na bok.
  • Sposób przygotowania ciasta: do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję do mąki, na koniec wlewam olej i wyrabiam ciasto.
  • Ciasto wykładam na oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuje ciasto w prostokąt.
  • Sposób przekładania: na rozwałkowane ciasto, wykładam jabłka z masłem. Posypuję kakao, najlepiej przesypać przez sitko. 3. Ciasto kroję w paski o szerokości około 5 cm.
  • Paski składam w harmonijkę i układam w natłuszczonej formie do pieczenia. Posypuję wcześniej przygotowana kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
  • Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewam piekarnik. Wyrośnięte ciasto piekę 30 minut w 180 st. C.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał