Trwa ładowanie...
d45yv10
04-11-2021 09:55

Puszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały dom

Przepis

Przepyszne aromatyczne ciacho z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Doskonały wypiek na jesienne dni. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d45yv10
3.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na kruszonkę:

Składniki ma farsz:

  • 1 duże jabłko
  • 80 g masła miękkiego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g wody letniej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g oleju

Składniki dodatkowe:

  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka kakao
Przepis
  • Zimne, schłodzone masło ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję cukier, płatki owsiane, mąkę pszenną oraz cynamon. Dokładnie mieszam składniki i odstawiam na bok.
  • Sposób przygotowania farszu: jabłko myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę z masłem o temperaturze pokojowej oraz z cynamonem. Mieszam dokładnie i również odstawiam na bok.
  • Sposób przygotowania ciasta: do miski wsypuję mąkę, cukier, sól. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję do mąki, na koniec wlewam olej i wyrabiam ciasto.
  • Ciasto wykładam na oprószony mąką blat kuchenny i rozwałkowuje ciasto w prostokąt.
  • Sposób przekładania: na rozwałkowane ciasto, wykładam jabłka z masłem. Posypuję kakao, najlepiej przesypać przez sitko. 3. Ciasto kroję w paski o szerokości około 5 cm.
  • Paski składam w harmonijkę i układam w natłuszczonej formie do pieczenia. Posypuję wcześniej przygotowana kruszonką oraz płatkami migdałowymi.
  • Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia a w tym czasie rozgrzewam piekarnik. Wyrośnięte ciasto piekę 30 minut w 180 st. C.
Puszyste ciacho z jabłkami i kruszonką. Wypełni zapachem cały dom
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45yv10
d45yv10
d45yv10
d45yv10
Więcej tematów
d45yv10