Pulpety w pysznym sosie koperkowym

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Zrób je z nami krok po kroku

Obraz
© iStock.com

Mięsne kulki z aromatycznym, koperkowym sosem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Ich przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonne, a efekty są naprawdę smaczne. Kiedy je uformujesz i włożysz do garnka, obiad dokończy się praktycznie sam. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was przepis, jak krok po kroku zrobić pulpety idealne. Zapraszamy!

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, duże jajko, 3 łyżki bułki tartej, cebula, 3 łyżki mąki (dodatkowo do obtoczenia pulpecików), szklanka śmietany, pęczek kopreku, sól i pieprz do samku, liść laurowy, ziele angielskie.

Zobacz także wideo:* Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki*

/ 5Krok 1: chwila zamieszania

Obraz
© 123RF.COM

Do dużej miski lub garnka wrzuć mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz wszystko ze sobą wymieszaj.

/ 5Krok 2: formujemy pulpeciki

Obraz
© 123RF.COM

Przy pomocy łyżki stołowej nabierz niewielką porcję masy mięsnej i uformuj z niej niewielką kulkę. Postępuj tak, aż nie wykorzystasz całego mięsa. Pulpeciki formuj wilgotnymi dłońmi – mięso nie będzie się do nich lepić. Każdą kulkę obtocz w mące.

/ 5Krok 3: gotujemy pulpeciki

Obraz
© 123RF.COM

W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i pieprz do smaku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej ostrożnie pulpeciki i gotuj całość przez 25 minut na średnim ogniu. W tym czasie umyj, osusz i drobno pokrój koperek. W szklance wymieszaj śmietanę, mąkę, a następnie dodaj 2 łyżki ciepłego wywaru i wszystko dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

/ 5Krok 4: pulpety prawie gotowe

Obraz
© Shutterstock.com

Zmniejsz ogień pod garnkiem i powoli wlewaj do niego śmietanę z mąką, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj poszatkowany koperek i zamieszaj. Pogotuj jeszcze przez chwilkę i gotowe! Pulpeciki w sosie koperkowym podawaj z młodymi ziemniaczkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie