Pulpety w pysznym sosie koperkowym

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Zrób je z nami krok po kroku

Obraz
© iStock.com

Mięsne kulki z aromatycznym, koperkowym sosem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Ich przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonne, a efekty są naprawdę smaczne. Kiedy je uformujesz i włożysz do garnka, obiad dokończy się praktycznie sam. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was przepis, jak krok po kroku zrobić pulpety idealne. Zapraszamy!

Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, duże jajko, 3 łyżki bułki tartej, cebula, 3 łyżki mąki (dodatkowo do obtoczenia pulpecików), szklanka śmietany, pęczek kopreku, sól i pieprz do samku, liść laurowy, ziele angielskie.

Zobacz także wideo:* Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki*

/ 5Krok 1: chwila zamieszania

Obraz
© 123RF.COM

Do dużej miski lub garnka wrzuć mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz wszystko ze sobą wymieszaj.

/ 5Krok 2: formujemy pulpeciki

Obraz
© 123RF.COM

Przy pomocy łyżki stołowej nabierz niewielką porcję masy mięsnej i uformuj z niej niewielką kulkę. Postępuj tak, aż nie wykorzystasz całego mięsa. Pulpeciki formuj wilgotnymi dłońmi – mięso nie będzie się do nich lepić. Każdą kulkę obtocz w mące.

/ 5Krok 3: gotujemy pulpeciki

Obraz
© 123RF.COM

W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i pieprz do smaku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej ostrożnie pulpeciki i gotuj całość przez 25 minut na średnim ogniu. W tym czasie umyj, osusz i drobno pokrój koperek. W szklance wymieszaj śmietanę, mąkę, a następnie dodaj 2 łyżki ciepłego wywaru i wszystko dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.

/ 5Krok 4: pulpety prawie gotowe

Obraz
© Shutterstock.com

Zmniejsz ogień pod garnkiem i powoli wlewaj do niego śmietanę z mąką, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj poszatkowany koperek i zamieszaj. Pogotuj jeszcze przez chwilkę i gotowe! Pulpeciki w sosie koperkowym podawaj z młodymi ziemniaczkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny