Zrób je z nami krok po kroku
Mięsne kulki z aromatycznym, koperkowym sosem to świetny pomysł na rodzinny obiad. Ich przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonne, a efekty są naprawdę smaczne. Kiedy je uformujesz i włożysz do garnka, obiad dokończy się praktycznie sam. W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was przepis, jak krok po kroku zrobić pulpety idealne. Zapraszamy!
Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego, duże jajko, 3 łyżki bułki tartej, cebula, 3 łyżki mąki (dodatkowo do obtoczenia pulpecików), szklanka śmietany, pęczek kopreku, sól i pieprz do samku, liść laurowy, ziele angielskie.
Zobacz także wideo:* Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki*
Krok 1: chwila zamieszania
Do dużej miski lub garnka wrzuć mięso, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę, a całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Teraz wszystko ze sobą wymieszaj.
Krok 2: formujemy pulpeciki
Przy pomocy łyżki stołowej nabierz niewielką porcję masy mięsnej i uformuj z niej niewielką kulkę. Postępuj tak, aż nie wykorzystasz całego mięsa. Pulpeciki formuj wilgotnymi dłońmi – mięso nie będzie się do nich lepić. Każdą kulkę obtocz w mące.
Krok 3: gotujemy pulpeciki
W garnku zagotuj wodę, dodaj sól i pieprz do smaku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Kiedy woda się zagotuje, włóż do niej ostrożnie pulpeciki i gotuj całość przez 25 minut na średnim ogniu. W tym czasie umyj, osusz i drobno pokrój koperek. W szklance wymieszaj śmietanę, mąkę, a następnie dodaj 2 łyżki ciepłego wywaru i wszystko dokładnie wymieszaj, by nie było grudek.
Krok 4: pulpety prawie gotowe
Zmniejsz ogień pod garnkiem i powoli wlewaj do niego śmietanę z mąką, cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj poszatkowany koperek i zamieszaj. Pogotuj jeszcze przez chwilkę i gotowe! Pulpeciki w sosie koperkowym podawaj z młodymi ziemniaczkami. Smacznego!