Pulpeciki w sosie jogurtowo-koperkowym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 40 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany (lub w wersji odchudzonej jogurtu)
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki płatków owsianych
- duży pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
Mięso wyrobić z jajkiem, solą, pieprzem i płatkami owsianymi. Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Wyjąć pulpety na talerz.
Łyżkę mąki wymieszać z 5-6 łyżkami wody wlać do wywaru w którym gotowały się pulpety i stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodając jogurt oraz koperek. Włożyć z powrotem pulpeciki wymieszać podgrzać (nie gotować). Podawać z kalafiorowym lub ziemniaczanym puree.
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze