- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 40 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany (lub w wersji odchudzonej jogurtu)
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki płatków owsianych
- duży pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
Przepis
Mięso wyrobić z jajkiem, solą, pieprzem i płatkami owsianymi. Z masy uformować nieduże pulpety. W rondlu zagotować wodę. Do wrzątku włożyć pulpety i gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Wyjąć pulpety na talerz.
Przepis
Łyżkę mąki wymieszać z 5-6 łyżkami wody wlać do wywaru w którym gotowały się pulpety i stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodając jogurt oraz koperek. Włożyć z powrotem pulpeciki wymieszać podgrzać (nie gotować). Podawać z kalafiorowym lub ziemniaczanym puree.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl