Przysmak Podkarpacia. Kołduny ziemniaczane z serem

Choć kołduny kojarzą się nam bardziej z kuchnią litewską, to jednak w tradycyjnej kuchni woj. podkarpackiego znajdziemy prawdziwe polskie kołduny ziemniaczane. To lekko owalne kluski wypełnione farszem z białego sera, ziemniaków i podsmażanej cebuli. W ramach cotygodniowego cyklu Smaki Polski mamy dla was przepis na pyszne kołduny i kilka ciekawostek z nimi związanych. Zapraszamy do lektury i życzymy smacznych rezultatów.

Kołduny ziemnaczane
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Podkarpacie do dziś charakteryzuje kuchnia kresowa, w której nie brakuje ziemniaków i twarogu. Właśnie z tych składników przygotowuje się jedną z najpopularniejszych nawet obecnie potraw - kołduny ziemniaczane. Dawniej przyrządzano je na co dzień, zwłaszcza w czasie żniw czy wykopków, kiedy dużo czasu spędzano na pracy w polu. Były idealnym posiłkiem – tanim, pożywnym, a dodatkowo pełnym dostarczających energii węglowodanów. Gospodynie z samego rana przygotowywały kołduny i przechowywały je w duchówce, by w czasie posiłku spożywanego w przerwie od pracy na polu, były ciepłe.

Przepis na kołduny ziemniaczane

Składniki:

  • 10 ugotowanych ziemniaków,
  • 5 tartych surowych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 300 g twarogu,
  • 2-3 cebule,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta majeranku,
  • ząbek czosnku.

Przygotowanie:
5-6 ugotowanych na miękko ziemniaków rozetrzyj przy pomocy dużej, drewnianej łyżki i dodaj do nich starte na tarce surowe ziemniaki. Teraz wsyp mąkę pszenną i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dodaj szczyptę soli do smaku. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż ją na oleju lub maśle klarowanym. Do niewielkiej miski wsyp twaróg i dodaj roztarte, wcześniej ugotowane ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek i podsmażoną cebulkę. Wszystko wymieszaj. Z masy ziemniaczanej formuj niewielkie pierożki i napełniaj je serowym farszem. Dwie łyżki mąki ziemniaczanej wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej do wrzątku, w którym będziesz gotować kołduny. Kluski wrzucaj ostrożnie do wrzącej wody i gotuj ok. 5 min. od chwili wypłynięcia. Danie podawaj ze skwarkami lub podsmażonym z cebulką boczkiem.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę