Przeterminowane produkty spożywcze. Sprawdź, co można jeszcze zjeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 7Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF

Coraz więcej konsumentów kupuje odpowiedzialnie. Chodzi nie tylko o jakość produktów, ale także ich ilość. Każdego roku na całym świecie w tony żywności lądują w śmietnikach. Aby uniknąć przykrych niespodzianek z nieświeżą żywnością w lodówce, już w trakcie zakupów warto dokładnie czytać etykiety i planować wykorzystanie konkretnych rzeczy. Jakie produkty możemy jeść, nawet jeśli się przeterminowały?

/ 7Produkty mączne

Obraz
© Fotolia

Odpowiednio przechowywane produkty zbożowe takie jak mąka, makaron, kasza czy ryż, zachowują swoje wartości odżywcze nawet przez kilka lat. Należy jedynie pamiętać, by były w suchym i chłodnym miejscu oraz szczelnym opakowaniu. Jeśli więc w kuchennych szafkach zalegają wam przeterminowane makarony czy kasze, nie wyrzucajcie ich, lecz wykorzystajcie jako dodatek do obiadu czy kolacji.

/ 7Salami

Obraz
© 123RF

Prawdziwe włoskie salami, tzn. bez nadmiaru wody w składzie, może przetrwać nawet cały rok. W miarę upływu czasu staje się coraz bardziej suche, ale nie traci smaku i nadal pozostaje dobre do spożycia. Dla pewności warto dodawać je do dań duszonych lub zapiekanek. Obróbka termiczna produktu eliminuje większość bakterii, gdyż nie są one w stanie przetrwać w wysokiej temperaturze.

/ 7Twarde sery

Obraz
© iStock.com

Zdarza się, że niektóre przysmaki kupujemy do konkretnego dania i potem o nich zapominamy. Przykładem może być ser twardy typu cheddar czy parmezan. Nie trzeba jednak martwić się, gdy pojawi się na nim odrobina pleśni na zewnątrz. Należy go dokładnie obkroić, a jego wnętrze nadal pozostaje zdatne do jedzenia.

/ 7Mleko

Obraz
© Fotolia | Sergey Ryzhov

Bardzo szybko ocenimy świeżość mleka, wystarczy je bowiem powąchać. Przechowywane w lodówce, nadaje się do spożycia jeszcze przez trzy dni po upływie daty ważności. Warto je jednak wcześniej ugotować, by zabić niebezpieczne dla zdrowia bakterie. Natomiast jeśli skwaśniało, można je wykorzystać do racuchów lub placków.

/ 7Czekolada

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Jeśli opakowanie jest nienaruszone, to czekoladę możemy jeść spokojnie nawet do trzech miesięcy po upływie jej terminu ważności. Jeśli jednak macie jakieś wątpliwości, zużyjcie ją do przygotowania ciasta czy babeczek.

/ 7Kiszonki i marynaty

Obraz
© 123RF

Kiszonki i ogórki w marynacie z octem także charakteryzują się długą przydatność do spożycia. Proces kiszenia dodatkowo sprawia, że produkty te są wysokowartościowe, bogate w witaminę C oraz kwas mlekowy, który pozytywnie wpływa na procesy trawienia. Z kolei zalewy octowe doskonale marynują nie tylko ogórki, ale grzyby, mięsa, paprykę i warzywa strączkowe.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce