Przeterminowane produkty spożywcze. Sprawdź, co można jeszcze zjeść

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 7Warto wiedzieć

Obraz
© 123RF

Coraz więcej konsumentów kupuje odpowiedzialnie. Chodzi nie tylko o jakość produktów, ale także ich ilość. Każdego roku na całym świecie w tony żywności lądują w śmietnikach. Aby uniknąć przykrych niespodzianek z nieświeżą żywnością w lodówce, już w trakcie zakupów warto dokładnie czytać etykiety i planować wykorzystanie konkretnych rzeczy. Jakie produkty możemy jeść, nawet jeśli się przeterminowały?

/ 7Produkty mączne

Obraz
© Fotolia

Odpowiednio przechowywane produkty zbożowe takie jak mąka, makaron, kasza czy ryż, zachowują swoje wartości odżywcze nawet przez kilka lat. Należy jedynie pamiętać, by były w suchym i chłodnym miejscu oraz szczelnym opakowaniu. Jeśli więc w kuchennych szafkach zalegają wam przeterminowane makarony czy kasze, nie wyrzucajcie ich, lecz wykorzystajcie jako dodatek do obiadu czy kolacji.

/ 7Salami

Obraz
© 123RF

Prawdziwe włoskie salami, tzn. bez nadmiaru wody w składzie, może przetrwać nawet cały rok. W miarę upływu czasu staje się coraz bardziej suche, ale nie traci smaku i nadal pozostaje dobre do spożycia. Dla pewności warto dodawać je do dań duszonych lub zapiekanek. Obróbka termiczna produktu eliminuje większość bakterii, gdyż nie są one w stanie przetrwać w wysokiej temperaturze.

/ 7Twarde sery

Obraz
© iStock.com

Zdarza się, że niektóre przysmaki kupujemy do konkretnego dania i potem o nich zapominamy. Przykładem może być ser twardy typu cheddar czy parmezan. Nie trzeba jednak martwić się, gdy pojawi się na nim odrobina pleśni na zewnątrz. Należy go dokładnie obkroić, a jego wnętrze nadal pozostaje zdatne do jedzenia.

/ 7Mleko

Obraz
© Fotolia | Sergey Ryzhov

Bardzo szybko ocenimy świeżość mleka, wystarczy je bowiem powąchać. Przechowywane w lodówce, nadaje się do spożycia jeszcze przez trzy dni po upływie daty ważności. Warto je jednak wcześniej ugotować, by zabić niebezpieczne dla zdrowia bakterie. Natomiast jeśli skwaśniało, można je wykorzystać do racuchów lub placków.

/ 7Czekolada

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Jeśli opakowanie jest nienaruszone, to czekoladę możemy jeść spokojnie nawet do trzech miesięcy po upływie jej terminu ważności. Jeśli jednak macie jakieś wątpliwości, zużyjcie ją do przygotowania ciasta czy babeczek.

/ 7Kiszonki i marynaty

Obraz
© 123RF

Kiszonki i ogórki w marynacie z octem także charakteryzują się długą przydatność do spożycia. Proces kiszenia dodatkowo sprawia, że produkty te są wysokowartościowe, bogate w witaminę C oraz kwas mlekowy, który pozytywnie wpływa na procesy trawienia. Z kolei zalewy octowe doskonale marynują nie tylko ogórki, ale grzyby, mięsa, paprykę i warzywa strączkowe.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości