Elastyczne ciasto na pierogi. Wystarczy dodać jedną łyżkę

Pierogi to klasyk polskiej kuchni. Bez względu na to, czy przygotowujesz je ze słodkim, czy wytrawnym farszem, czy są gotowane, podsmażane lub pieczone, ich sekretem jest ciasto. Powinno byc miękkie, delikatne i cienkie. Jak je przygotować? Poznaj babciny trik.

PierogiIdealne ciasto na pierogi
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Pierogi to jedno z ulubionych dań polskiej kuchni. Nic dziwnego. Są pyszne i bardzo uniwersalne. Możemy je przygotować zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Najpopularniejsze są pierogi ruskie nadziane ziemniakami i twarogiem. Do farszu dodaje się też podsmażoną cebulkę i sporo pieprzu. Na wigilijnym stole nie może natomiast zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami.

Jaki jeszcze farsz do pierogów możemy zrobić? Możliwości jest mnóstwo. Bardzo smaczne są pierogi z kaszą gryczaną czy ze szpinakiem i fetą lub suszonymi pomidorami. Latem królują pierogi na słodko - z truskawkami, wiśniami, jagodami. Jednak nawet najlepszy farsz nie będzie dobrze smakował, jeśli ciasto na pierogi będzie twarde i za grube. Jak tego uniknąć? Poznajcie babciny trik.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Podstawowy przepis na ciasto na pierogi zawiera jedynie dwa składniki - mąkę i ciepłą wodę. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje - 2 szklanki wody + 1 szklanka letniej wody. Do ciasta możemy również dodać odrobinę soli. Niektóre panie domu dodają również jajko. Jednak zdania na ten temat są podzielone. Zamiast jajek możemy dodać inny popularny produkt. Ten trik stosowały nasze babcie. O jaki składnik chodzi? O masło. Łyżka roztopionego masła sprawi, że ciasto stanie się elastyczne, gładkie i nie będzie się rwało. Natomiast po ugotowaniu będzie mięciutkie i pachnące.

Kluski czy pierogi? Spór o leniwe

Ciasto na pierogi - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. W środku zrób dołek.
  2. Dodaj sól i masło. Stopniowo wlewaj wodę, zagarniając mąkę do środka.
  3. Wymieszaj składniki łyżką lub szpatułką, a kiedy się połączą, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi przez ok. 15 minut.
  4. Idealne ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto podziel na części.
  5. Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka. Kiedy rozwałkowujesz jedną część ciasta, pozostałe kawałki nakryj ściereczką, by nie wyschły.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu