Elastyczne ciasto na pierogi. Wystarczy dodać jedną łyżkę

Pierogi to klasyk polskiej kuchni. Bez względu na to, czy przygotowujesz je ze słodkim, czy wytrawnym farszem, czy są gotowane, podsmażane lub pieczone, ich sekretem jest ciasto. Powinno byc miękkie, delikatne i cienkie. Jak je przygotować? Poznaj babciny trik.

PierogiIdealne ciasto na pierogi
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Pierogi to jedno z ulubionych dań polskiej kuchni. Nic dziwnego. Są pyszne i bardzo uniwersalne. Możemy je przygotować zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym farszem. Najpopularniejsze są pierogi ruskie nadziane ziemniakami i twarogiem. Do farszu dodaje się też podsmażoną cebulkę i sporo pieprzu. Na wigilijnym stole nie może natomiast zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami.

Jaki jeszcze farsz do pierogów możemy zrobić? Możliwości jest mnóstwo. Bardzo smaczne są pierogi z kaszą gryczaną czy ze szpinakiem i fetą lub suszonymi pomidorami. Latem królują pierogi na słodko - z truskawkami, wiśniami, jagodami. Jednak nawet najlepszy farsz nie będzie dobrze smakował, jeśli ciasto na pierogi będzie twarde i za grube. Jak tego uniknąć? Poznajcie babciny trik.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Podstawowy przepis na ciasto na pierogi zawiera jedynie dwa składniki - mąkę i ciepłą wodę. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje - 2 szklanki wody + 1 szklanka letniej wody. Do ciasta możemy również dodać odrobinę soli. Niektóre panie domu dodają również jajko. Jednak zdania na ten temat są podzielone. Zamiast jajek możemy dodać inny popularny produkt. Ten trik stosowały nasze babcie. O jaki składnik chodzi? O masło. Łyżka roztopionego masła sprawi, że ciasto stanie się elastyczne, gładkie i nie będzie się rwało. Natomiast po ugotowaniu będzie mięciutkie i pachnące.

Kluski czy pierogi? Spór o leniwe

Ciasto na pierogi - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę lub do dużej miski. W środku zrób dołek.
  2. Dodaj sól i masło. Stopniowo wlewaj wodę, zagarniając mąkę do środka.
  3. Wymieszaj składniki łyżką lub szpatułką, a kiedy się połączą, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi przez ok. 15 minut.
  4. Idealne ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto podziel na części.
  5. Rozwałkuj cienko i wykrawaj szklanką kółka. Kiedy rozwałkowujesz jedną część ciasta, pozostałe kawałki nakryj ściereczką, by nie wyschły.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem