Przeplatana kurkami. Najsmaczniejsza po grzybobraniu
Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Doskonale pasują do zup, sosów, tart, zapiekanek. Jednak możemy je dodać także do lekkie i pysznej sałatki. Oto przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
*NA SAŁATKĘ: *
- po 200 g żółtej i zielonej fasolki szparagowej
- 250 g świeżych kurek
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, mielony pieprz
- sałata karbowana
- 1 sałata radicchio
NA SOS:
- 2 ząbki czosnku
- listki świeżego estragonu i tymianku
- 2 łyżki jasnego
- octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki oleju orzechowego
- 1 czerwona cebula
Przepis
- Zagotować 2 litry posolonej wody. Przygotować fasolkę, odciąć końce, pokroić na kawałki. Wrzucić fasolkę na wrzątek i gotować, aż będzie miękka. Odcedzić na sicie.
- Kurki oczyścić, większe przekroić. Na patelni rozgrzać masło. Kurki zrumienić, pod koniec smażenia doprawić solą oraz pieprzem.
- Sałatę i radicchio opłukać i osuszyć. Liście – jeśli trzeba – porwać na kawałki. Wymieszać w salaterce fasolkę szparagową z sałatą oraz kurkami.
- Cebulę obrać i posiekać, ząbek czosnku obrać i rozgnieść. Estragon i tymianek opłukać, posiekać. Wymieszać oliwę i olej orzechowy z octem winnym, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę, cebulę oraz czosnek. Sos dokładnie utrzeć.
- Polać sałatkę sosem i odstawić, aby nabrała smaku. Bezpośrednio przed podaniem posypać usmażonymi kurkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl