Przepisy na domowe lody

Wakacje i upalne lato bezsprzecznie kojarzą się z lodami. I chociaż nie można przesadzić z konsumpcją tych zimnych smakołyków, to raz na jakiś czas warto zafundować sobie taką przyjemność. Niestety, produkty które dostępne są w sklepach czy kurortowych lodziarniach to często złożona "tablica Mendelejewa" i mają mało wspólnego z naturalnymi wyrobami. Aby w pełni cieszyć się smakiem i chłodem lodów warto przygotować je własnoręcznie. Okazuje się, że to bardzo proste i możemy wyczarować wiele oryginalnych smaków.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 11Zrób to sam!

Obraz
© 123RF.COM

Wakacje i upalne lato bezsprzecznie kojarzą się z lodami. I chociaż nie można przesadzić z konsumpcją tych zimnych smakołyków, to raz na jakiś czas warto zafundować sobie taką przyjemność. Niestety, produkty które dostępne są w sklepach czy kurortowych lodziarniach to często istna "tablica Mendelejewa" i mają mało wspólnego z naturalnymi wyrobami. Aby w pełni cieszyć się smakiem i chłodem lodów, warto przygotować je własnoręcznie. Okazuje się, że to bardzo proste i możemy wyczarować wiele oryginalnych smaków.

/ 11Lody z awokado

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 dojrzałe awokado, 2/3 szklanki zimnego mleka, 2 łyżeczki cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny.

*Przygotowanie: *awokado obrać i usunąć pestkę. Miąższ zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę i przelać do foremek lub kubeczków po jogurtach. Zamknąć foremki lub zakryć folią, aby nie sczerniały i schłodzić minimum 4 godziny w zamrażalniku.

/ 11Lody bananowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: *3 dojrzałe banany, skórka otarta z dwóch cytryn, 3 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki jogurtu naturalnego. * Przygotowanie: banany zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę. Rozlać do foremek do robienia lodów i wstawić do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc).

/ 11Domowe lody waniliowe

/ 11Lody truskawkowe

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *1/2 kg zmrożonych truskawek, 3 łyżki śmietany kremówki 30%, 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: truskawki zmiksować ze śmietaną i cukrem pudrem (kilka można pokroić i dodać na koniec do masy, aby były wyczuwalne w trakcie jedzenia). Masę wlać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny (w tym czasie zamieszać 3 razy, aby całość równo się zmroziła).

/ 11Lody sernikowe

Obraz
© Fotolia

Składniki: 600 g śmietany 18%, 250 ml mleka 3,2%, 200 g cukru, 2 lekko ubite jajka, 350 g kremowego serka, 1 łyżka soku z cytryny + skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

*Przygotowanie: *mleko i śmietanę podgrzać w rondelku, dodać cukier i podgrzewać aż do rozpuszczenia - nie zagotowywać! Do jajek dodać trochę śmietanowo-mlecznej mieszaniny i zmiksować, aby zahartować jajka. Następnie dodać je do rondelka. Cały czas mieszając podgrzewamy ok. 3 minut, aż lekko masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać serek, dokładnie mieszając. Podobnie, jak w przypadku lodów waniliowych w przepisie Piotra Ogińskiego masę należy schłodzić w misce z lodem lub zimną wodą. Na koniec dodać wanilię i cytrynę. Włożyć do zamrażalnika na 4 godziny, co pół godziny mieszając. Masę można schłodzić też w maszynie do lodów.

/ 11Lody czekoladowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 300 ml słodkiej śmietanki 36%, 3 łyżki cukru, 2 duże jajka, łyżka wody, tabliczka gorzkiej czekolady o jak najwyższej zawartości kakao (minimum 60 proc.). * Przygotowanie: *w "kąpieli wodnej" roztopić czekoladę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem i łyżką wody. Białka ubić osobno na sztywną pianę. W trzecim naczyniu ubić na sztywno śmietankę. Do ubitych żółtek dodawać stopniowo przestudzoną czekoladę, cały czas mieszając. Następnie ubitą śmietankę i na końcu po łyżce piany z białek. Masę dokładnie wymieszać i wlać do pojemnika z zamknięciem. Mrozić przed około 4 godziny, od czasu do czasu mieszając.

/ 11Lody jagodowe

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *250 g jagód, 150 g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 250 ml mleka 3,2%, 375 ml śmietanki 35%.

*Przygotowanie: *jagody zblendować i podgrzać razem z cukrem i solą. Wystudzone połączyć z mlekiem i śmietanką. Dokładnie wymieszać i wlać do pojemnika, a następnie włożyć do zamrażalnika na 4 godziny (co pół godziny mieszając) lub zmrozić za pomocą specjalnej maszyny.

/ 11Lody miętowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 ml mleka 3,2%, 500 ml śmietany kremówki, 2/3 szklanki cukru, szczypta soli, 6 żółtek, 170 g posiekanej gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki ekstraktu miętowego, zielony barwnik spożywczy lub 2 łyżki herbaty Matcha.

Przygotowanie: w rondelku podgrzać mleko, 250 ml kremówki, cukier i sól. Gdy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. W misce umieścić zimną wodę z kostkami lodu, a na niej położyć naczynie z pozostałą częścią kremówki. Żółtka ubić, wlać do lekko ciepłej mikstury mlecznej, cały czas mieszając. Podgrzewać na średnim ogniu aż całość zgęstnieje (nie doprowadzić do wrzenia!), a następnie wlać stopniowo do naczynia w "kąpieli lodowej", cały czas mieszając. Dodać zielonego barwnika i wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki, a następnie przełożyć do maszyny do lodów, dodać czekoladę i postępować według instrukcji urządzenia.

10 / 11Lody kawowe

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *400 g mleka skondensowanego niesłodzonego, 300 g śmietany kremówki 36%, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki mocnego naparu z kawy.

Przygotowanie: mleko skondensowane ubić na puszystą pianę. W osobnej misce ubić kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zawartości obu naczyń połączyć, dodać powoli napar z kawy. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin godzin (co pół godziny mieszając, aby całość równomiernie się zmroziła).

11 / 11Lody pistacjowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 150 g obranych, niesolonych pistacji, 600 ml mleka 3,2%, 1 pomarańcza, 5 żółtek, 125 g jogurtu typu greckiego, kakao.

Przygotowanie: pistacje zmielić (kilka można posiekać i zostawić do dekoracji), wymieszać z mlekiem i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny. W tym czasie sparzyć pomarańczę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ostudzone przelać przez sitko wyłożone gazą. Ponownie zagotować z dodatkiem soku i skórki z pomarańczy. Utrzeć żółtka, a następnie powoli i stopniowo dodawać mleczną mieszaninę (można użyć do tego "kąpieli lodowej" jak przy lodach miętowych), cały czas ucierając. Całość podgrzewać jeszcze chwilę, aby masa zgęstniała. Gotową wlać do pojemnika, ostudzić, a następnie mrozić minimum 4 godziny.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości