Przepis na doskonałe grzanki. 10 inspiracji na słono i na słodko
Sposób na czerstwe pieczywo
Grzanki to pomysł na szybki i smaczny posiłek. A jeśli wybierze się odpowiednie składniki, również zdrowy i pożywny. Grzanki można zrobić na wiele sposobów. Skorzystaj z naszych inspiracji i zaskocz rodzinę albo przyjaciół cudowną przekąską.
Kiedy podawać?
Kiedy tylko najdzie was ochota! Grzanki są godne polecenia na pierwsze i drugie śniadanie, w porze lunchu, na podwieczorek i kolację. Mogą być przystawką albo samodzielnym daniem. Warto zaserwować je dzieciom i dorosłym. Wystarczy korzystać z sezonowych składników, by móc zjadać je przez cały rok, ciągle w nowej odsłonie.
Jakie pieczywo podawać?
W sprzedaży dostępne jest pieczywo tostowe. Najlepiej, aby było pełnoziarniste i zawierało możliwie jak najkrótszą listę składników, bez substancji konserwujących, tłuszczu palmowego czy emulgatorów. Warto sięgnąć również po bagietkę, która będzie efektownie prezentować się na stole. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby do opieczenia wykorzystać tradycyjny chleb, zjadany na co dzień. Spróbuj grzanek zrobionych z chleba żytniego na zakwasie – połącz zdrowie ze smakiem!
W jaki sposób opiekać?
Najszybciej – w opiekaczu (tosterze). Z tą różnicą, że tradycyjny opiekacz po prostu podgrzewa kromki, czyniąc je przyjemnie chrupkimi, a za pomocą tostera robi się warstwowe tosty (dowolne składniki pomiędzy dwoma kromkami chleba). Pieczywo można również opiec w piekarniku albo na patelni, najlepiej beztłuszczowej. Piekarnik i patelnia to optymalne rozwiązanie, jeśli zależy ci na podgrzaniu nie tyle samego pieczywa, a chleba z resztą składników (zapiekanie).
Z czym podawać?
I tutaj zaczyna się prawdziwa fiesta oraz pole do popisu dla wyobraźni! Grzanki można podać na słono i na słodko. Sięgaj po składniki sezonowe, dobrej jakości sery, zioła (świeże i suszone), a całość ozdabiaj orzechami, nasionami, pestkami. Przed podaniem grzanki warto skropić dobrej jakości oliwą i ewentualnie oprószyć świeżo zmieloną solą (morską, himalajską) oraz pieprzem.
Na słono
- Pieczywo opiecz w piekarniku (w 180 stopniach przez kilka minut, aż lekko zbrązowieje). Wyciągnij, na kromkach ułóż zblanszowane szparagi albo świeżo ugotowany i obrany z łupinek bób. Pokrusz ser feta, oprósz pieprzem, udekoruj listkami mięty, skrop oliwą i podawaj.
- Przygotuj po 2 kromki pieczywa na porcję. Na jednej kromce ułóż plasterek sera cheddar, szynkę parmeńską, plaster pomidora i kilka plasterków kiszonych ogórków. Nałóż drugą kromkę, ściśnij, włóż do tostera. Zapiecz. Podawaj z domowym keczupem lub jogurtem.
- Kalafiora umyj, podziel na drobne różyczki i ugotuj na parze. Na pieczywie ułóż kawałki ugotowanego kalafiora, posyp słodką mieloną papryką, a na wierzch zetrzyj parmezan albo grana padano. Zapiekaj w piekarniku do czasu, aż ser się stopi, a na toście utworzy się chrupiąca, brązowa skorupka. Grzanki serwuj skropione oliwą.
- Na ciepłych chrupiących kromkach rozsmaruj pesto z suszonych pomidorów albo bazylii. Dodaj zwiniętą w rulon szynkę szwarcwaldzką, udekoruj pestkami słonecznika i dyni, dopraw, skrop oliwą.
- W miseczce umieść: rozbełtane jajko, grubo starty ser dobrej jakości, posiekany szczypiorek i cebulkę, dopraw solą, pieprzem, wędzoną papryką. Całość dokładnie wymieszaj. W tak przygotowanej masie maczaj kromki chleba, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj w ok. 180 stopniach. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodaj 1–2 łyżki mleka. Gotowe grzanki udekoruj drobno posiekanymi orzechami włoskimi i np. świeżą kolendrą.
Na słodko
- Opieczone kromki ułóż na talerzu i posmaruj domowym kremem kakaowym (dojrzały banan zmiksowany z kakao i awokado). Na kremie rozłóż plasterki truskawek albo innych sezonowych owoców.
- Na opieczonych kromkach ułóż po plasterku białego sera, polej miodem i posyp płatkami migdałów, podprażonymi uprzednio bez tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni.
- Przygotuj mus jagodowy: porcję umytych jagód umieść w garnuszku i zalej niewielką ilością wody (żeby się w niej dusiły, ale nie pływały). Trzymaj na małym ogniu przez parę minut. Gdy jagody zaczną się rozpadać, dodaj łyżeczkę słodzidła (miodu, cukru kokosowego albo brzozowego, syropu klonowego albo daktylowego, ewentualnie cukru buraczanego lub trzcinowego). Wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilę do zredukowania. Na opieczonych grzankach rozkrusz ser ricotta i nałóż porcję jagodowego musu, udekoruj świeżą miętą lub bazylią.
- Na opieczonych grzankach rozsmaruj masło orzechowe, najlepiej domowej roboty, a na maśle ułóż drobne owoce (jagody, poziomki, maliny). Całość udekoruj płatkami kokosowymi.
- Rozsmaruj na opieczonym pieczywie ser kozi, ułóż ćwiartki albo ósemki świeżej figi. Skrop miodem, udekoruj płatkami migdałowymi, podprażonym sezamem i posiekanymi pistacjami. Dla przełamania smaku delikatnie oprósz solą, skrop oliwą.