Przełamanie klasyki. Przepis na żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym

Żeberka z grilla to jeden z kulinarnych hitów na towarzyskich spotkaniach w okresie wakacji. Jednak smakiem żeberek możecie cieszyć się przez cały rok. Bez problemu można przygotować je we własnej kuchni. Warto też czasem zmodyfikować klasyczne przepisy dodając niecodzienne składniki. Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym.

Przełamanie klasyki. Przepis na żeberka z powidłami i dżemem jabłkowymPrzełamanie klasyki. Przepis na żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym
Ewa Wachowicz

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 5 cebul
  • 1 słoiczek powideł
  • 1 słoiczek dżemu jabłkowego
  • keczup

Dekoracja:

  • pomidorki koktajlowe

Marynata:

  • kilka łyżek oliwy
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • przyprawa do żeberek

Przepis

Do miski wlać oliwę, miód i ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać. Wsypać przyprawę do żeberek. Jeszcze raz wymieszać i odstawić. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika. Polać marynatą. Wymieszać, zamknąć i wstawić do lodówki. Następnego dnia połączyć dżem z powidłami i taką glazurą pokryć zamarynowane żeberka. Połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego, wsypać połowę pokrojonej w piórka cebuli. Nałożyć resztę żeberek. Przykryć pozostałą cebulą. Posmarować keczupem. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 2 ½ godz. w temp. 200 st. C. Podawać wraz z sosem oraz frytkami z pietruszki. Na talerzu można udekorować pomidorkami koktajlowymi.

Wybrane dla Ciebie
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯