Przełamanie klasyki. Przepis na żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym
Żeberka z grilla to jeden z kulinarnych hitów na towarzyskich spotkaniach w okresie wakacji. Jednak smakiem żeberek możecie cieszyć się przez cały rok. Bez problemu można przygotować je we własnej kuchni. Warto też czasem zmodyfikować klasyczne przepisy dodając niecodzienne składniki. Poznajcie przepis Ewy Wachowicz na żeberka z powidłami i dżemem jabłkowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 5 cebul
- 1 słoiczek powideł
- 1 słoiczek dżemu jabłkowego
- keczup
Dekoracja:
- pomidorki koktajlowe
Marynata:
- kilka łyżek oliwy
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki octu jabłkowego
- przyprawa do żeberek
Do miski wlać oliwę, miód i ocet jabłkowy. Dokładnie wymieszać. Wsypać przyprawę do żeberek. Jeszcze raz wymieszać i odstawić. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do pojemnika. Polać marynatą. Wymieszać, zamknąć i wstawić do lodówki. Następnego dnia połączyć dżem z powidłami i taką glazurą pokryć zamarynowane żeberka. Połowę przełożyć do naczynia żaroodpornego, wsypać połowę pokrojonej w piórka cebuli. Nałożyć resztę żeberek. Przykryć pozostałą cebulą. Posmarować keczupem. Przykryć i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 2 ½ godz. w temp. 200 st. C. Podawać wraz z sosem oraz frytkami z pietruszki. Na talerzu można udekorować pomidorkami koktajlowymi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze