Przejrzałe banany: do czego je wykorzystać?

Leżą w lodówce już drugi tydzień. Skórka jest czarna, ale miąższ nadal dość sprężysty. Mocno dojrzałe banany, zamiast w koszu, powinny wylądować w koktajlach, deserach i śniadaniowych potrawach.

Nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich pyszne śniadanieNie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich pyszne śniadanie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Kisiel
1

Mamy maluchów mówią o nich "złoto dwulatków". Sportowcy zawsze mają pod ręką, żeby dostarczyć organizmowi potas i węglowodany. Banany są niezastąpione w kuchni, ale bywa, że robimy ich tak duże zapasy, iż zaczynają mięknąć i nie nadają się do zjedzenia bez przetworzenia.

Przejrzałe banany: śniadaniowy hit!

Ultradojrzałe banany są świetną bazą do wszelkich placków, gofrów i śniadaniowych naleśników. Wystarczy rozgnieść je widelcem, dodać jajko lub odrobinę serka homogenizowanego i mąki i już można piec przepyszne placuszki, które będą słodkie i wilgotne w środku.

Innym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów jest zrobienie z nich pysznych koktajli. Dojrzałego banana zmiksuj z liśćmi szpinaku lub jarmużu, dodaj pół jabłka lub pomarańczy i trochę wody, aby mikstura miała odpowiednią konsystencję. W takiej wersji sprawdzi się jako śniadanie, a w wersji deserowej do dojrzałego banana dodaj garść truskawek i odrobinę miodu lub syropu klonowego.

Zmiksowane banany można też wymieszać z odrobiną masła orzechowego, przelać do foremek, zamrozić i cieszyć się pysznymi, domowymi lodami, bez dodatku cukru i innych niepotrzebnych składników. Będą idealne dla dzieciaków.

Jakie ciasto było hitem w początkach pandemii? Oczywiście chlebek bananowy! Nie było chyba domu, w którym nie eksperymentowano z przepisami. Chlebek na mące pełnoziarnistej, bez jajek, z dodatkiem czekolady. Przepisów i wariantów jest mnóstwo i każdy możne znaleźć własną wersję tego prostego i pysznego ciasta!

Skórka do banana. Niecodzienne zastosowania

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu