Przejrzałe banany: do czego je wykorzystać?

Leżą w lodówce już drugi tydzień. Skórka jest czarna, ale miąższ nadal dość sprężysty. Mocno dojrzałe banany, zamiast w koszu, powinny wylądować w koktajlach, deserach i śniadaniowych potrawach.

Nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich pyszne śniadanieNie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich pyszne śniadanie
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Kisiel

Mamy maluchów mówią o nich "złoto dwulatków". Sportowcy zawsze mają pod ręką, żeby dostarczyć organizmowi potas i węglowodany. Banany są niezastąpione w kuchni, ale bywa, że robimy ich tak duże zapasy, iż zaczynają mięknąć i nie nadają się do zjedzenia bez przetworzenia.

Przejrzałe banany: śniadaniowy hit!

Ultradojrzałe banany są świetną bazą do wszelkich placków, gofrów i śniadaniowych naleśników. Wystarczy rozgnieść je widelcem, dodać jajko lub odrobinę serka homogenizowanego i mąki i już można piec przepyszne placuszki, które będą słodkie i wilgotne w środku.

Innym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów jest zrobienie z nich pysznych koktajli. Dojrzałego banana zmiksuj z liśćmi szpinaku lub jarmużu, dodaj pół jabłka lub pomarańczy i trochę wody, aby mikstura miała odpowiednią konsystencję. W takiej wersji sprawdzi się jako śniadanie, a w wersji deserowej do dojrzałego banana dodaj garść truskawek i odrobinę miodu lub syropu klonowego.

Zmiksowane banany można też wymieszać z odrobiną masła orzechowego, przelać do foremek, zamrozić i cieszyć się pysznymi, domowymi lodami, bez dodatku cukru i innych niepotrzebnych składników. Będą idealne dla dzieciaków.

Jakie ciasto było hitem w początkach pandemii? Oczywiście chlebek bananowy! Nie było chyba domu, w którym nie eksperymentowano z przepisami. Chlebek na mące pełnoziarnistej, bez jajek, z dodatkiem czekolady. Przepisów i wariantów jest mnóstwo i każdy możne znaleźć własną wersję tego prostego i pysznego ciasta!

Skórka do banana. Niecodzienne zastosowania

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy