Przed czy po ugotowaniu? Kiedy powinno się solić mięso, zupy i inne potrawy

Mimo że sól nie należy do najzdrowszych, to chętnie używamy jej w kuchni. Nikomu nie smakują przecież nieposolone potrawy. Jednak sól dodana zbyt wcześnie lub zbyt późno, może całkiem zepsuć smak naszych dań. Kiedy więc ją dodawać? Radzimy.

Kiedy powinno się solić potrawy?Kiedy powinno się solić potrawy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupy

Powinno się je solić pod koniec gotowania. Jeśli sól dodamy np. do rosołu na początku, zupa może robić się mętna. W ten sposób unikniemy również przesolonej zupy.

Ryby

Ryby solimy chwilę przed smażeniem tak, aby nie zdążyły puścić zbyt dużo wody. Dzięki temu nasza ryba będzie chrupiąca. Jest to szczególnie istotne, jeśli panierujemy ryby, ponieważ woda może rozmoczyć panierkę.

Ziemniaki i produkty zbożowe

Ziemniaki solimy jeszcze przed ugotowaniem. Podobnie robimy z wodą na makaron czy ryż. Wówczas to, co w tej wodzie gotujemy, również będzie słone. Jeśli natomiast sól dodamy, kiedy ziemniaki czy ryż są już prawie ugotowane, będą one niedosolone. Mówi się, że woda na makaron powinna smakować jak woda z oceanu, warto więc nie szczędzić soli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na mrożoną rybę. Kuchenne triki

Pieczarki

Solimy zaraz po wrzuceniu na patelnie. Dzięki temu szybciej puszczą wodę. Kiedy woda już odparuje, będziemy mogli szybko je zrumienić.

Surówki i sałatki z majonezem

Solimy je przed podaniem. Pod wpływem soli, warzywa puszczają wodę, która rozwadnia majonez. Wówczas nasza surówka czy sałatka nie wygląda zbyt apetycznie, a na dodatek gorzej też smakuje.

Mięso

Mięso, które będziemy smażyli, solimy tuż przed wrzuceniem go na patelnię. Jeśli chcemy je upiec, dobrze jest je zamarynować, posolić i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin. Jeśli natomiast mięso gotujemy, to solimy tylko wodę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm