Przed czy po ugotowaniu? Kiedy powinno się solić mięso, zupy i inne potrawy

Mimo że sól nie należy do najzdrowszych, to chętnie używamy jej w kuchni. Nikomu nie smakują przecież nieposolone potrawy. Jednak sól dodana zbyt wcześnie lub zbyt późno, może całkiem zepsuć smak naszych dań. Kiedy więc ją dodawać? Radzimy.

Kiedy powinno się solić potrawy?Kiedy powinno się solić potrawy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupy

Powinno się je solić pod koniec gotowania. Jeśli sól dodamy np. do rosołu na początku, zupa może robić się mętna. W ten sposób unikniemy również przesolonej zupy.

Ryby

Ryby solimy chwilę przed smażeniem tak, aby nie zdążyły puścić zbyt dużo wody. Dzięki temu nasza ryba będzie chrupiąca. Jest to szczególnie istotne, jeśli panierujemy ryby, ponieważ woda może rozmoczyć panierkę.

Ziemniaki i produkty zbożowe

Ziemniaki solimy jeszcze przed ugotowaniem. Podobnie robimy z wodą na makaron czy ryż. Wówczas to, co w tej wodzie gotujemy, również będzie słone. Jeśli natomiast sól dodamy, kiedy ziemniaki czy ryż są już prawie ugotowane, będą one niedosolone. Mówi się, że woda na makaron powinna smakować jak woda z oceanu, warto więc nie szczędzić soli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na mrożoną rybę. Kuchenne triki

Pieczarki

Solimy zaraz po wrzuceniu na patelnie. Dzięki temu szybciej puszczą wodę. Kiedy woda już odparuje, będziemy mogli szybko je zrumienić.

Surówki i sałatki z majonezem

Solimy je przed podaniem. Pod wpływem soli, warzywa puszczają wodę, która rozwadnia majonez. Wówczas nasza surówka czy sałatka nie wygląda zbyt apetycznie, a na dodatek gorzej też smakuje.

Mięso

Mięso, które będziemy smażyli, solimy tuż przed wrzuceniem go na patelnię. Jeśli chcemy je upiec, dobrze jest je zamarynować, posolić i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin. Jeśli natomiast mięso gotujemy, to solimy tylko wodę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇