Przed czy po ugotowaniu? Kiedy powinno się solić mięso, zupy i inne potrawy

Mimo że sól nie należy do najzdrowszych, to chętnie używamy jej w kuchni. Nikomu nie smakują przecież nieposolone potrawy. Jednak sól dodana zbyt wcześnie lub zbyt późno, może całkiem zepsuć smak naszych dań. Kiedy więc ją dodawać? Radzimy.

Kiedy powinno się solić potrawy?Kiedy powinno się solić potrawy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15

Zupy

Powinno się je solić pod koniec gotowania. Jeśli sól dodamy np. do rosołu na początku, zupa może robić się mętna. W ten sposób unikniemy również przesolonej zupy.

Ryby

Ryby solimy chwilę przed smażeniem tak, aby nie zdążyły puścić zbyt dużo wody. Dzięki temu nasza ryba będzie chrupiąca. Jest to szczególnie istotne, jeśli panierujemy ryby, ponieważ woda może rozmoczyć panierkę.

Ziemniaki i produkty zbożowe

Ziemniaki solimy jeszcze przed ugotowaniem. Podobnie robimy z wodą na makaron czy ryż. Wówczas to, co w tej wodzie gotujemy, również będzie słone. Jeśli natomiast sól dodamy, kiedy ziemniaki czy ryż są już prawie ugotowane, będą one niedosolone. Mówi się, że woda na makaron powinna smakować jak woda z oceanu, warto więc nie szczędzić soli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposoby na mrożoną rybę. Kuchenne triki

Pieczarki

Solimy zaraz po wrzuceniu na patelnie. Dzięki temu szybciej puszczą wodę. Kiedy woda już odparuje, będziemy mogli szybko je zrumienić.

Surówki i sałatki z majonezem

Solimy je przed podaniem. Pod wpływem soli, warzywa puszczają wodę, która rozwadnia majonez. Wówczas nasza surówka czy sałatka nie wygląda zbyt apetycznie, a na dodatek gorzej też smakuje.

Mięso

Mięso, które będziemy smażyli, solimy tuż przed wrzuceniem go na patelnię. Jeśli chcemy je upiec, dobrze jest je zamarynować, posolić i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin. Jeśli natomiast mięso gotujemy, to solimy tylko wodę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne