Prosty sposób na pieczone warzywa. Szybko, zdrowo, smacznie

Uwielbiamy gotować i smażyć warzywa. Przygotowujemy je także na parze. Dlaczego więc ich nie upiec? Gwarantujemy, że nasza warzywna zapiekanka będzie rozpływać się w ustach, a aromat pieczonych warzyw będzie unosić się jeszcze długo po zakończonym posiłku.

O walorach zdrowotnych tego dania nie musimy nikogo przekonywać. Posiłek składający się z różnego rodzaju warzyw, będzie pyszną bombą witaminową.
Źródło zdjęć: © 123RF

O walorach zdrowotnych tego dania nie musimy nikogo przekonywać. Posiłek składający się z różnego rodzaju warzyw, będzie pyszną bombą witaminową. Przepis ten sprawdzi się szczególnie w lecie, gdy stragany i sklepy pełne są świeżych warzyw. Możemy wybrać warzywa według własnych upodobań. Dzięki temu nasze danie może za każdym razem być inne. My proponujemy zapiekankę z ziemniaków, cebuli, papryki, cukinii, pietruszki, marchewki i selera.

Pamiętajmy, że nie każde warzywo będzie upieczone w tym samym czasie. I tak, cukinia szybko będzie gotowa do jedzenia, z kolei na pietruszkę i marchewkę będziemy musieli poczekać odrobinę dłużej. Warto też pamiętać o przyprawach, które wzbogacą smak i aromat potrawy. Zioła możemy dodać według uznania, w zależności od tego jakie warzywa będziemy zapiekać. Do ziemniaków wyjątkowym dodatkiem będzie rozmaryn i tymianek, do marchewki kolendra, do cukinii oregano. Z kolei z pomidorami idealnie sprawdzą się bazylia i natka pietruszki.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki (ok.3 cm szerokości). Wkładamy je do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Dodajemy sól, pieprz oraz wybrane przez nas przyprawy. Dodatkowo możemy dodać do naszych pieczonych warzyw kilka główek czosnku. Nada pozostałym składnikom wyjątkowy aromat. Co więcej upieczony czosnek może być wykorzystany później do przygotowania dressingu. Wszystkie warzywa w naczyniu polewamy oliwą z oliwek. Ważne, aby wszystkie miały kontakt z oliwą. Dzięki temu nie będą wysuszone po upieczeniu.

Całość pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180-200 stopni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw