Prosty sposób na pieczone warzywa. Szybko, zdrowo, smacznie
Uwielbiamy gotować i smażyć warzywa. Przygotowujemy je także na parze. Dlaczego więc ich nie upiec? Gwarantujemy, że nasza warzywna zapiekanka będzie rozpływać się w ustach, a aromat pieczonych warzyw będzie unosić się jeszcze długo po zakończonym posiłku.
O walorach zdrowotnych tego dania nie musimy nikogo przekonywać. Posiłek składający się z różnego rodzaju warzyw, będzie pyszną bombą witaminową. Przepis ten sprawdzi się szczególnie w lecie, gdy stragany i sklepy pełne są świeżych warzyw. Możemy wybrać warzywa według własnych upodobań. Dzięki temu nasze danie może za każdym razem być inne. My proponujemy zapiekankę z ziemniaków, cebuli, papryki, cukinii, pietruszki, marchewki i selera.
Pamiętajmy, że nie każde warzywo będzie upieczone w tym samym czasie. I tak, cukinia szybko będzie gotowa do jedzenia, z kolei na pietruszkę i marchewkę będziemy musieli poczekać odrobinę dłużej. Warto też pamiętać o przyprawach, które wzbogacą smak i aromat potrawy. Zioła możemy dodać według uznania, w zależności od tego jakie warzywa będziemy zapiekać. Do ziemniaków wyjątkowym dodatkiem będzie rozmaryn i tymianek, do marchewki kolendra, do cukinii oregano. Z kolei z pomidorami idealnie sprawdzą się bazylia i natka pietruszki.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki (ok.3 cm szerokości). Wkładamy je do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Dodajemy sól, pieprz oraz wybrane przez nas przyprawy. Dodatkowo możemy dodać do naszych pieczonych warzyw kilka główek czosnku. Nada pozostałym składnikom wyjątkowy aromat. Co więcej upieczony czosnek może być wykorzystany później do przygotowania dressingu. Wszystkie warzywa w naczyniu polewamy oliwą z oliwek. Ważne, aby wszystkie miały kontakt z oliwą. Dzięki temu nie będą wysuszone po upieczeniu.
Całość pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180-200 stopni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl