Prosty sposób na pieczone warzywa. Szybko, zdrowo, smacznie

Uwielbiamy gotować i smażyć warzywa. Przygotowujemy je także na parze. Dlaczego więc ich nie upiec? Gwarantujemy, że nasza warzywna zapiekanka będzie rozpływać się w ustach, a aromat pieczonych warzyw będzie unosić się jeszcze długo po zakończonym posiłku.

O walorach zdrowotnych tego dania nie musimy nikogo przekonywać. Posiłek składający się z różnego rodzaju warzyw, będzie pyszną bombą witaminową.
Źródło zdjęć: © 123RF

O walorach zdrowotnych tego dania nie musimy nikogo przekonywać. Posiłek składający się z różnego rodzaju warzyw, będzie pyszną bombą witaminową. Przepis ten sprawdzi się szczególnie w lecie, gdy stragany i sklepy pełne są świeżych warzyw. Możemy wybrać warzywa według własnych upodobań. Dzięki temu nasze danie może za każdym razem być inne. My proponujemy zapiekankę z ziemniaków, cebuli, papryki, cukinii, pietruszki, marchewki i selera.

Pamiętajmy, że nie każde warzywo będzie upieczone w tym samym czasie. I tak, cukinia szybko będzie gotowa do jedzenia, z kolei na pietruszkę i marchewkę będziemy musieli poczekać odrobinę dłużej. Warto też pamiętać o przyprawach, które wzbogacą smak i aromat potrawy. Zioła możemy dodać według uznania, w zależności od tego jakie warzywa będziemy zapiekać. Do ziemniaków wyjątkowym dodatkiem będzie rozmaryn i tymianek, do marchewki kolendra, do cukinii oregano. Z kolei z pomidorami idealnie sprawdzą się bazylia i natka pietruszki.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na duże kawałki (ok.3 cm szerokości). Wkładamy je do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Dodajemy sól, pieprz oraz wybrane przez nas przyprawy. Dodatkowo możemy dodać do naszych pieczonych warzyw kilka główek czosnku. Nada pozostałym składnikom wyjątkowy aromat. Co więcej upieczony czosnek może być wykorzystany później do przygotowania dressingu. Wszystkie warzywa w naczyniu polewamy oliwą z oliwek. Ważne, aby wszystkie miały kontakt z oliwą. Dzięki temu nie będą wysuszone po upieczeniu.

Całość pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180-200 stopni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni