Prosty sernik z ciasteczkami
Słodki sernik z waniliową nutą. Fantastycznie smakuje dobrze schłodzony. Delikatny krem i kruche ciasteczka sprawią, że zachwyci nie tylko smakiem, ale i różnymi teksturami. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Spód:
- 20 okrągłych ciasteczek przełożonych kremem
- 4 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki kremówki 36 proc.
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
- 200 g białej czekolady
- 10 ciasteczek pokrojonych na ćwiartki
Polewa czekoladowa:
- 60 ml mleka
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 70 g gorzkiej czekolady
Do ozdoby:
- bita śmietana
- przepołowione ciasteczka
Ciasteczka przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło, szczyptę soli, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód w blaszce – najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 21 cm. Wyrównać.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Białą czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie do masy serowej wlać ciepłą czekoladę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Wsypać ćwiartki ciasteczek oreo i wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Masę serową wyłożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Mleko wlać do rondelka, dodać łyżkę kakao i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżki zagotowanego, gorącego mleka i wymieszać. Gotową polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać. Sernik ozdobić rozetkami bitej śmietany i połówkami ciasteczek.
Zobacz także: prosty sernik na zimno z truskawkami
Polecamy wideo: uwaga na nieświeże jajka! Test, który rozwieje wątpliwości
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze