Prosty sernik z ciasteczkami
Słodki sernik z waniliową nutą. Fantastycznie smakuje dobrze schłodzony. Delikatny krem i kruche ciasteczka sprawią, że zachwyci nie tylko smakiem, ale i różnymi teksturami. Przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Desery
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Spód:
- 20 okrągłych ciasteczek przełożonych kremem
 - 4 łyżki roztopionego masła
 - szczypta soli
 
Masa serowa:
- 500 g serka mascarpone
 - 250 g śmietanki kremówki 36 proc.
 - 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16 g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
 - 200 g białej czekolady
 - 10 ciasteczek pokrojonych na ćwiartki
 
Polewa czekoladowa:
- 60 ml mleka
 - 1 łyżka kakao bez cukru
 - 70 g gorzkiej czekolady
 
Do ozdoby:
- bita śmietana
 - przepołowione ciasteczka
 
Przepis
Ciasteczka przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło, szczyptę soli, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód w blaszce – najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 21 cm. Wyrównać.
Przepis
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Białą czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie do masy serowej wlać ciepłą czekoladę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Wsypać ćwiartki ciasteczek oreo i wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM). Masę serową wyłożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Przepis
Mleko wlać do rondelka, dodać łyżkę kakao i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżki zagotowanego, gorącego mleka i wymieszać. Gotową polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać. Sernik ozdobić rozetkami bitej śmietany i połówkami ciasteczek.
Zobacz także: prosty sernik na zimno z truskawkami