Kulinarne ABC
Uwielbiane w wielu polskich domach knedle z owocami od lat są świetnym pomysłem na letni obiad na słodko. Ze śliwkami, truskawkami, malinami, a nawet z morelami. Przepis na to danie jest prosty. Warto jednak ustrzec się przed błędami, które mogą popsuć efekt. Przygotowaliśmy kilka wskazówek, jak zrobić knedle i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
Jakie wybrać składniki?
Pomysłów na przyrządzenie knedli jest wiele. Najbardziej popularną w Polsce wersją są knedle ze śliwkami. Jednak na polskich stołach pojawiają się też inne wersje tego dania m.in. z truskawkami, malinami, jagodami, a także pochodzące z Austrii knedle z morelami. Istotną kwestią w przygotowaniu tego pysznego specjału jest wybór ziemniaków. Do przygotowywania mącznych potraw najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C (np. Bryza, Anielka, Tajfun, Ibis, Karleta), które łatwo się rozsypują. Można też użyć typ AB np. Vinetę.
Jak zrobić ciasto?
Chociaż jest wiele przepisów na knedle bez ziemniaków, to one stanowią główny składnik ciasta w tradycyjnej recepturze. Warto ugotować je dzień wcześniej. Pamiętajmy, że powinny być wystudzone i przeciśnięte przez praskę. Jeżeli ziemniaki, które kupiliśmy nie rozsypują się, należy dodać do nich więcej mąki podczas robienia ciasta. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, pszenną, szczyptę soli i wyrabiamy przez chwilę.
Jak gotować?
Najlepiej wrzucić knedle do osolonej, gotującej się w wody zaraz po przygotowaniu. Jeżeli będą długo czekać na stolnicy, owoce w środku mogą puścić sok. Knedle gotuje się na małym ogniu. Wrząca woda może spowodować, że rozpadną się. Nie ma ustalonego czasu gotowania tego typu mącznych specjałów. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię są już gotowe. Zazwyczaj zajmuje to ok. 3-8 minut. Ważne jest, aby wyjąć je od razu z wody, by nie nasiąknęły wodą.
Z czym podawać?
Podobnie jak w przypadku wyboru owoców, sposób podania zależny jest od naszej wyobraźni i ulubionych smaków. Możemy je podawać np. ze śmietaną i cukrem pudrem, z klarowanym masłem i cynamonem, z bułką tartą lub z owocowym musem.
Przepis na knedle z owocami
Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g mąki pszennej, sól, cukier puder, 500 g owoców.
*Przygotowanie: *ugotowane wcześniej ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie jajko i szczyptę soli. Ciasto powinno trochę się lepić. Aby było nam wygodnie formować knedle warto zrobić z ciasta wałek i odrywać kawałki, którym oblepiamy owoce i szczelnie zalepiamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 3-8 minut aż do momentu, gdy knedle wypłyną na powierzchnię.