Prosty pomysł na słodki obiad. Knedle z owocami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne ABC

Obraz
© 123RF

Uwielbiane w wielu polskich domach knedle z owocami od lat są świetnym pomysłem na letni obiad na słodko. Ze śliwkami, truskawkami, malinami, a nawet z morelami. Przepis na to danie jest prosty. Warto jednak ustrzec się przed błędami, które mogą popsuć efekt. Przygotowaliśmy kilka wskazówek, jak zrobić knedle i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

/ 6Jakie wybrać składniki?

Obraz
© 123RF

Pomysłów na przyrządzenie knedli jest wiele. Najbardziej popularną w Polsce wersją są knedle ze śliwkami. Jednak na polskich stołach pojawiają się też inne wersje tego dania m.in. z truskawkami, malinami, jagodami, a także pochodzące z Austrii knedle z morelami. Istotną kwestią w przygotowaniu tego pysznego specjału jest wybór ziemniaków. Do przygotowywania mącznych potraw najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C (np. Bryza, Anielka, Tajfun, Ibis, Karleta), które łatwo się rozsypują. Można też użyć typ AB np. Vinetę.

/ 6Jak zrobić ciasto?

Obraz
© 123RF

Chociaż jest wiele przepisów na knedle bez ziemniaków, to one stanowią główny składnik ciasta w tradycyjnej recepturze. Warto ugotować je dzień wcześniej. Pamiętajmy, że powinny być wystudzone i przeciśnięte przez praskę. Jeżeli ziemniaki, które kupiliśmy nie rozsypują się, należy dodać do nich więcej mąki podczas robienia ciasta. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, pszenną, szczyptę soli i wyrabiamy przez chwilę.

/ 6Jak gotować?

Obraz
© 123RF

Najlepiej wrzucić knedle do osolonej, gotującej się w wody zaraz po przygotowaniu. Jeżeli będą długo czekać na stolnicy, owoce w środku mogą puścić sok. Knedle gotuje się na małym ogniu. Wrząca woda może spowodować, że rozpadną się. Nie ma ustalonego czasu gotowania tego typu mącznych specjałów. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię są już gotowe. Zazwyczaj zajmuje to ok. 3-8 minut. Ważne jest, aby wyjąć je od razu z wody, by nie nasiąknęły wodą.

/ 6Z czym podawać?

Obraz
© 123RF

Podobnie jak w przypadku wyboru owoców, sposób podania zależny jest od naszej wyobraźni i ulubionych smaków. Możemy je podawać np. ze śmietaną i cukrem pudrem, z klarowanym masłem i cynamonem, z bułką tartą lub z owocowym musem.

/ 6Przepis na knedle z owocami

Obraz
© 123RF

Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g mąki pszennej, sól, cukier puder, 500 g owoców.
*Przygotowanie: *ugotowane wcześniej ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie jajko i szczyptę soli. Ciasto powinno trochę się lepić. Aby było nam wygodnie formować knedle warto zrobić z ciasta wałek i odrywać kawałki, którym oblepiamy owoce i szczelnie zalepiamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 3-8 minut aż do momentu, gdy knedle wypłyną na powierzchnię.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia