Prosty pomysł na słodki obiad. Knedle z owocami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne ABC

Obraz
© 123RF

Uwielbiane w wielu polskich domach knedle z owocami od lat są świetnym pomysłem na letni obiad na słodko. Ze śliwkami, truskawkami, malinami, a nawet z morelami. Przepis na to danie jest prosty. Warto jednak ustrzec się przed błędami, które mogą popsuć efekt. Przygotowaliśmy kilka wskazówek, jak zrobić knedle i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

/ 6Jakie wybrać składniki?

Obraz
© 123RF

Pomysłów na przyrządzenie knedli jest wiele. Najbardziej popularną w Polsce wersją są knedle ze śliwkami. Jednak na polskich stołach pojawiają się też inne wersje tego dania m.in. z truskawkami, malinami, jagodami, a także pochodzące z Austrii knedle z morelami. Istotną kwestią w przygotowaniu tego pysznego specjału jest wybór ziemniaków. Do przygotowywania mącznych potraw najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C (np. Bryza, Anielka, Tajfun, Ibis, Karleta), które łatwo się rozsypują. Można też użyć typ AB np. Vinetę.

/ 6Jak zrobić ciasto?

Obraz
© 123RF

Chociaż jest wiele przepisów na knedle bez ziemniaków, to one stanowią główny składnik ciasta w tradycyjnej recepturze. Warto ugotować je dzień wcześniej. Pamiętajmy, że powinny być wystudzone i przeciśnięte przez praskę. Jeżeli ziemniaki, które kupiliśmy nie rozsypują się, należy dodać do nich więcej mąki podczas robienia ciasta. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, pszenną, szczyptę soli i wyrabiamy przez chwilę.

/ 6Jak gotować?

Obraz
© 123RF

Najlepiej wrzucić knedle do osolonej, gotującej się w wody zaraz po przygotowaniu. Jeżeli będą długo czekać na stolnicy, owoce w środku mogą puścić sok. Knedle gotuje się na małym ogniu. Wrząca woda może spowodować, że rozpadną się. Nie ma ustalonego czasu gotowania tego typu mącznych specjałów. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię są już gotowe. Zazwyczaj zajmuje to ok. 3-8 minut. Ważne jest, aby wyjąć je od razu z wody, by nie nasiąknęły wodą.

/ 6Z czym podawać?

Obraz
© 123RF

Podobnie jak w przypadku wyboru owoców, sposób podania zależny jest od naszej wyobraźni i ulubionych smaków. Możemy je podawać np. ze śmietaną i cukrem pudrem, z klarowanym masłem i cynamonem, z bułką tartą lub z owocowym musem.

/ 6Przepis na knedle z owocami

Obraz
© 123RF

Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g mąki pszennej, sól, cukier puder, 500 g owoców.
*Przygotowanie: *ugotowane wcześniej ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie jajko i szczyptę soli. Ciasto powinno trochę się lepić. Aby było nam wygodnie formować knedle warto zrobić z ciasta wałek i odrywać kawałki, którym oblepiamy owoce i szczelnie zalepiamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 3-8 minut aż do momentu, gdy knedle wypłyną na powierzchnię.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika