Prosty pomysł na słodki obiad. Knedle z owocami

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kulinarne ABC

Obraz
© 123RF

Uwielbiane w wielu polskich domach knedle z owocami od lat są świetnym pomysłem na letni obiad na słodko. Ze śliwkami, truskawkami, malinami, a nawet z morelami. Przepis na to danie jest prosty. Warto jednak ustrzec się przed błędami, które mogą popsuć efekt. Przygotowaliśmy kilka wskazówek, jak zrobić knedle i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

/ 6Jakie wybrać składniki?

Obraz
© 123RF

Pomysłów na przyrządzenie knedli jest wiele. Najbardziej popularną w Polsce wersją są knedle ze śliwkami. Jednak na polskich stołach pojawiają się też inne wersje tego dania m.in. z truskawkami, malinami, jagodami, a także pochodzące z Austrii knedle z morelami. Istotną kwestią w przygotowaniu tego pysznego specjału jest wybór ziemniaków. Do przygotowywania mącznych potraw najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C (np. Bryza, Anielka, Tajfun, Ibis, Karleta), które łatwo się rozsypują. Można też użyć typ AB np. Vinetę.

/ 6Jak zrobić ciasto?

Obraz
© 123RF

Chociaż jest wiele przepisów na knedle bez ziemniaków, to one stanowią główny składnik ciasta w tradycyjnej recepturze. Warto ugotować je dzień wcześniej. Pamiętajmy, że powinny być wystudzone i przeciśnięte przez praskę. Jeżeli ziemniaki, które kupiliśmy nie rozsypują się, należy dodać do nich więcej mąki podczas robienia ciasta. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, pszenną, szczyptę soli i wyrabiamy przez chwilę.

/ 6Jak gotować?

Obraz
© 123RF

Najlepiej wrzucić knedle do osolonej, gotującej się w wody zaraz po przygotowaniu. Jeżeli będą długo czekać na stolnicy, owoce w środku mogą puścić sok. Knedle gotuje się na małym ogniu. Wrząca woda może spowodować, że rozpadną się. Nie ma ustalonego czasu gotowania tego typu mącznych specjałów. Gdy knedle wypłyną na powierzchnię są już gotowe. Zazwyczaj zajmuje to ok. 3-8 minut. Ważne jest, aby wyjąć je od razu z wody, by nie nasiąknęły wodą.

/ 6Z czym podawać?

Obraz
© 123RF

Podobnie jak w przypadku wyboru owoców, sposób podania zależny jest od naszej wyobraźni i ulubionych smaków. Możemy je podawać np. ze śmietaną i cukrem pudrem, z klarowanym masłem i cynamonem, z bułką tartą lub z owocowym musem.

/ 6Przepis na knedle z owocami

Obraz
© 123RF

Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 250 g mąki pszennej, sól, cukier puder, 500 g owoców.
*Przygotowanie: *ugotowane wcześniej ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie jajko i szczyptę soli. Ciasto powinno trochę się lepić. Aby było nam wygodnie formować knedle warto zrobić z ciasta wałek i odrywać kawałki, którym oblepiamy owoce i szczelnie zalepiamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 3-8 minut aż do momentu, gdy knedle wypłyną na powierzchnię.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść