Proste i pyszne surówki. Co podać do obiadu?

Codziennie powinniśmy jeść co najmniej trzy porcje warzyw i owoców, oczywiście w różnej formie. Najlepiej, gdybyśmy jedli świeże, surowe owoce, a przede wszystkim warzywa, dlatego też na pomoc przychodzą wszelkiego rodzaju surówki. Zazwyczaj serwujemy je jako dodatek do głównych dań, ale można je podać także jako drugie śniadanie, podwieczorek czy po prostu na kolację. Oto kilka propozycji na zdrowe i smaczne typowo polskie surówki.

Surówka do obiaduPodpowiadamy, co podać do obiadu
Źródło zdjęć: © 123RF

Surówka z ogórków małosolnych i cebuli

Choć ogórki kiszone znane są nie tylko w Polsce, to ogórki małosolne, aromatyczne i chrupiące, są wizytówką naszego kraju.

Do przygotowania surówki potrzebujemy: kilka ogórków małosolnych, biała cebula, natka pietruszki, oliwa z oliwek, pieprz. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, natkę siekamy drobno. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, polewamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.

Surówka z marchewki

Wszyscy pamiętamy z dzieciństwa marchewkę pod różnymi postaciami. Latem, gdy mamy do dyspozycji młodą, soczystą marchewkę wykorzystajmy ją do surówek. Najpopularniejszy przepis jest prosty.

Składniki: kilka młodych marchewek, dwa jabłka, sok z cytryny, śmietana 18 proc. cukier, sól i pieprz. Marchewkę i jabłka obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy je sokiem z cytryny, wlewamy kilka łyżek śmietany. Doprawiamy cukrem, szczyptą soli i pieprzu.

Młoda kapusta w kuchni

Surówka z selera i rodzynek

Seler korzeniowy jest w krajach zachodnich praktycznie nieznany, serwuje się go prawie wyłącznie w restauracjach. W Polsce z kolei to nie tylko składnik włoszczyzny, ale i wielu sałatek i surówek.

Na naszą surówkę potrzebne będą: duży korzeń selera, szczypiorek, garść rodzynek, łyżka majonezu, kilka łyżek śmietany, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Selera obieramy, ścieramy na tarce i szybko skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie i odsączamy. Szczypiorek siekamy. Łączymy ze sobą selera, szczypiorek i rodzynki, dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy do smaku i mieszamy dokładnie.

Surówka z czerwonej kapusty
© 123RF

Surówka z pora

Kolejnym warzywem idealnym na surówki jest por. Wykorzystujemy albo młode pory, albo jedynie białe części starszych warzyw.

Składniki: dwa duże pory lub kilka małych, dwa jajka, jabłko, natka pietruszki, majonez, sól i pieprz. Pory siekamy drobno. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Jabłka ścieramy na grubej tarce, natkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.

Surówka z kapusty kiszonej

Choć kiszona kapusta kojarzy nam się głównie z zimowymi miesiącami, to latem również jest idealna. Orzeźwia, odświeża i poprawia samopoczucie.

Potrzebujemy: kilka szklanek kapusty kiszonej, cebulę, olej rzepakowy, cukier, pieprz. Kapustę odsączamy, siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Do warzyw wlewamy kilka łyżek oleju, dodajemy cukier i pieprz, mieszamy i podajemy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯