Produkty, które poprawiają humor

Jesienna szarość sprawia, że coraz częściej miewamy huśtawki nastrojów, czujemy się zmęczeni, a humor nie dopisuje. Nie musimy od razu korzystać z porad psychoanalityków. Aby poprawić samopoczucie wystarczy odpowiednia dieta i prawidłowo dobrane składniki posiłków. Mitem jest potoczne mniemanie, że słodycze i czekolada to jedyne produkty poprawiające humor. To prawda, że pomagają w wytwarzaniu serotoniny, dzięki której czujemy radość, jednak ich działanie jest chwilowe. W prawdziwej, odpowiednio zbilansowanej "diecie radości" słodkości są wykorzystywane marginalnie.

Produkty, które poprawiają humor
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
13

Dobre samopoczucie wynika również z tego, jak ogólnie się czujemy. Bóle brzucha, problemy z trawieniem na pewno nie pomagają. Dlatego też powinniśmy w trudnych okresach zrezygnować całkowicie z białego pieczywa, zastępując go pełnoziarnistym. Poprawi się perystaltyka jelit, błonnik wyczyści organizm ze szkodliwych substancji, które zatruwają nie tylko nasze ciało, ale i "ducha". Kromka chleba razowego na śniadanie doda nam energii nawet w najtrudniejszy poranek.

Ostatnie badania naukowe mówią o tym, że dobre samopoczucie ogólne wynika z tego, co jemy - jednym słowem zdrowe odżywianie powoduje przypływ dobrego humoru. Pojawia się coraz więcej dowodów na powiązanie diety i stanu psychicznego. Według brytyjskich lekarzy, ponad 2/3 tych osób, które zgłaszają się po poradę z powodu obniżonego nastroju, zmniejszenia poczucia własnej wartości czy po prostu zmęczenia psychicznego, je codziennie o wiele mniej owoców i warzyw niż ci, którzy czują się psychicznie dobrze. Chorzy tacy o wiele częściej również jedzą niezdrową żywność (frytki i chipsy, słodycze, gotowe posiłki i dania na wynos).

Współczesne techniki produkcji żywności, w połączeniu ze zmianą trybu życia i zwiększeniem dostępu do żywności przetworzonej, powodują, że jemy coraz mniej produktów naturalnych, a spożycie tłuszczu, cukru, alkoholu i chemicznych dodatków jest znacznie większe. To jedna z podstawowych przyczyn apatii, poczucia zniechęcenia i braku radości życia.

Humor na pewno poprawi nam zrównoważenie diety - musimy dostarczyć do organizmu odpowiednią dawkę złożonych węglowodanów, niezbędnych tłuszczów, aminokwasów, witamin, minerałów i wody.

Co jeść?

Co więc powinniśmy jeść? Przede wszystkim produkty zawierające tiaminę (B1), sporo kwasu foliowego i cynku - badania wykazały poprawę nastroju u ludzi jedzących żywność bogatą w te składniki odżywcze. Na śniadanie zamiast po biały chleb i bułeczki sięgnijmy po pieczywo pełnoziarniste, żytnie, pumpernikiel.

Jeśli jemy płatki śniadaniowe (zalecane), wybieramy te z wysoką zawartością błonnika i bez cukru. W naszej diecie powinniśmy również wykorzystywać brązowy ryż i razowy makaron. Lubimy ziemniaki? Gotujmy je w mundurkach i jedzmy z odrobiną oliwy - od razu będzie nam weselej.

Bardzo ważne są owoce i warzywa. Codzienna poranna porcja jabłek, bananów, ananasa czy porzeczek poprawi humor nawet po źle przespanej nocy. Jednak za dobry humor odpowiada przede wszystkim pewien aminokwas - tryptofan. Niestety nasz organizm go nie produkuje, więc musimy go dostarczać z posiłkami. Tryptofan jest składnikiem białka, więc ta substancja musi być obecna na naszym talerzu rano, w ciągu dnia i wieczorem. Nabiał, dobre jakościowo mięso i warzywa strączkowe zapewniają odpowiednią ilość tryptofanu, aby zachować dobry nastrój.

Innym elementem niezbędnym w "diecie na dobry humor" są ryby. Zawierają one kwasy omega-3, które poprawiają samopoczucie, a nawet są używane w walce z depresją. 2-3 porcje w tygodniu to minimum. Innym składnikiem ryb, który wpływa na humor jest witamina B12. Można znaleźć ją także np. w produktach sojowych i w drożdżach.

Zespół specjalistów na czele z włoskim neurologiem Lucą Passamontim wykazał, że szczególnie skutecznym gwarantem uczucia relaksu są migdały i mleczko pszczele, a także surowa boćwina, surowy szpinak i jajka. Na liście polecanych produktów są też orzechy, mleko, fasolka, cukinia, mięso indycze, grzyby hodowlane, ryba dorada i herbatniki z mąki razowej.

Fałszywi pocieszyciele?

Humor poprawia również alkohol - jednak stosowany tylko w małych ilościach. Podobnie jak ćwiczenia fizyczne, małe dawki alkoholu wspomagają wytwarzanie endorfin, substancji chemicznych w mózgu, które decydują o naszym nastroju. Ale może lepiej jednak ćwiczyć niż ulegać krótkotrwałemu i złudnemu poczuciu "szczęścia", jakie daje nam kieliszek wina?

Większość specjalistów potwierdza, że odpowiednia dieta rzeczywiście poprawia humor. Jednak ostatnio wszystkich zaskoczyła Traci Mann z Uniwersytetu Minnesoty. "Ludzie wierzą, że niektóre potrawy zapewniają poprawę nastroju, jednak nasze badania wskazały, że jedzenie nie pociesza i nie zapewnia komfortu" - stwierdziła autorka badań.

W chwilach słabości często sięgamy po słodkie lub tłuste przekąski. Jak się okazuje, to czy wybieramy lody czy zupę nie jest przypadkowe. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że w chwilach słabości kobiety chętniej sięgają po lody, ciastka i czekoladę. Mężczyźni wskazywali mięsa, zupy i pizzę. Skąd te różnice? Jedzenie pociesza, kiedy wywołuje dobre skojarzenia lub przywołuje miłe wspomnienia. Stąd mężczyźni zajadając się golonką czy gęstą zupą, czują się zadbani i rozpieszczani. Kobiety decydują się na proste przekąski, nie wymagające przygotowania. Lody czy czekolada nie wymagają przygotowania i nie trzeba po nich sprzątać, to sprawia, że kobiety nie myślą o codziennej czynności gotowania czy zmywania. W przeciwieństwie do mężczyzn, gorące przekąski kojarzą im się z pracą, jaką należy włożyć, żeby je wykonać.

Specjaliści zwracają jednak uwagę, że sięganie od czasu do czasu po niezdrowe przekąski czy słodycz nie jest problematyczne, pod warunkiem, że nie zajadamy problemów i w jedzeniu nie upatrujemy jedynego pocieszenia.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Fast foody odejdą w niepamięć? Pojawiła się nowa moda!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm