Prawda o bio produktach. Zapytaliśmy eksperta

Od pewnego czasu bardzo modne stało się jedzenie naturalnej żywności. Na sklepowych półkach znajdziemy coraz więcej produktów oznaczonych jako "bio", "eko" i "fit", które są zazwyczaj droższe od ich "zwykłych" odpowiedników. Czy są faktycznie zdrowe i warte swojej ceny? Zapytaliśmy o to eksperta, dietetyk Joannę Skałecką, Trenerkę Zdrowej Diety.

Produkty bio wyprodukowane zostały w trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowie zwierząt hodowlanych
Źródło zdjęć: © 123RF

Czym żywność oznaczona jako "bio” różni się od jej "zwykłych” odpowiedników? - Produkty bio wyprodukowane zostały w trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowie zwierząt hodowlanych. Stosowanie w tym przypadków pestycydów, sztucznych nawozów zostało bardzo mocno ograniczone – wyjaśnia w rozmowie z WP Kuchnia dietetyk Joanna Skałecka. – Aby można było mówić o tym, że są bio, muszą w przynajmniej 99 proc. pochodzić z upraw lub hodowli ekologicznych. Choć nie są całkowicie wolne od substancji trujących (wynika to z ogólnego zanieczyszczenia środowiska), to mimo wszystko zawierają znacznie mniej niepożądanych substancji - dodaje.

Obecnie sklepy zapewniają nam bardzo szeroką ofertę bio. Producenci żywności dostarczają właściwie cały niezbędny do prawidłowej diety asortyment. Możemy kupić m.in. mleczne przetwory, soki, owoce, warzywa, mięso, pieczywo, a także makarony i ryż. Czy to oznacza, że kupując bio produkty, zapewnimy sobie zdrowie i życie z dala od konserwantów? - Pamiętajmy, że sam certyfikat nie jest gwarancją, że dany produkt jest super zdrowy, a tym samym, że możemy spożywać go bez ograniczeń.Określenie "bio" nie jest też synonimem słowa "odchudzający”. Jak zawsze, podczas naszych zakupowych wyborów kierujmy się zdrowym rozsądkiem i ogólnymi zasadami racjonalnego odżywiania – mówi ekspert.

Zakupy z głową

Od lat obserwujemy tendencję do tego, by się zdrowo odżywiać. Na sklepowych półkach nie brakuje produktów oznaczonych jako "zdrowe" lub "naturalne". Trenerka Zdrowej Diety podkreśla jednak, że nie mają one nic wspólnego z prawdziwymi produktami bio. Jak więc odnaleźć się w gąszczu reklamowanej z każdej strony żywności? - Samo oznaczenie produktu europejskim znaczkiem zielonego liścia nie jest jeszcze gwarancją, że nie znajdziemy tam np. najtańszego oleju palmowego, który m.in. przyczynia się do wzrostu złego cholesterolu, czy cukrzycy. Produkty bio mogą zawierać tyle samo, jak i więcej soli czy cukru, niż te tradycyjne – tłumaczy.

Co więc powinno znajdować się na etykiecie, aby dać nam pewność, że produkt, który kupujemy jest w pełni bio i jego produkcja nie zaszkodziła środowisku naturalnemu? Zgodnie z radą naszego eksperta, na opakowaniu powinny znajdować się: tzw. euroliść, czyli unijne logo do oznaczenia żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej oraz znak, nazwa i numer jednostki, która przyznała ten certyfikat.

Zdrowie na talerzu

Mimo że oferta bio produktów jest bardzo bogata, kupowanie innej żywności nie spowoduje, że nagle zaczniemy się źle odżywiać. Jednak jest grupa produktów, za którą warto zapłacić odrobinę więcej. - Warto wybierać owoce i warzywa, których przed jedzeniem nie obieramy ze skórki np. jabłka, sałatę i paprykę. Musimy pamiętać, że samo umycie nie usunie pestycydów, ponieważ wiele z nich jest odporna na działanie wody – mówi nam dietetyk Joanna Skałecka – Sezonowe owoce i warzywa najlepiej wybierać od lokalnych producentów. To one zawierają najwięcej witamin, ponieważ nie są długo magazynowane i transportowane z drugiego końca świata – dodaje.

Jak podkreśla ekspert, dla miłośników wysokobłonnikowego pieczywa, chleb bio to dobry i zdrowy wybór. Ziarna, podobnie jak owoce i warzywa, narażone są na kontakt z pestycydami. Inną kwestią jest wybór mięsa oznaczonego znakiem bio. - W przypadku mięsa wybór produktów bio wiąże się bezpośrednio z naszym zdrowiem i etyką. Zwierzęta przeznaczone na produkcję posiadają znacznie lepsze warunki życiowe – wyjaśnia. - Samo mięso nie jest naszpikowane sztucznymi paszami, stymulatorami i innymi chemicznymi środkami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny