Prawda o bio produktach. Zapytaliśmy eksperta

Od pewnego czasu bardzo modne stało się jedzenie naturalnej żywności. Na sklepowych półkach znajdziemy coraz więcej produktów oznaczonych jako "bio", "eko" i "fit", które są zazwyczaj droższe od ich "zwykłych" odpowiedników. Czy są faktycznie zdrowe i warte swojej ceny? Zapytaliśmy o to eksperta, dietetyk Joannę Skałecką, Trenerkę Zdrowej Diety.

Produkty bio wyprodukowane zostały w trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowie zwierząt hodowlanych
Źródło zdjęć: © 123RF

Czym żywność oznaczona jako "bio” różni się od jej "zwykłych” odpowiedników? - Produkty bio wyprodukowane zostały w trosce o stan środowiska naturalnego i zdrowie zwierząt hodowlanych. Stosowanie w tym przypadków pestycydów, sztucznych nawozów zostało bardzo mocno ograniczone – wyjaśnia w rozmowie z WP Kuchnia dietetyk Joanna Skałecka. – Aby można było mówić o tym, że są bio, muszą w przynajmniej 99 proc. pochodzić z upraw lub hodowli ekologicznych. Choć nie są całkowicie wolne od substancji trujących (wynika to z ogólnego zanieczyszczenia środowiska), to mimo wszystko zawierają znacznie mniej niepożądanych substancji - dodaje.

Obecnie sklepy zapewniają nam bardzo szeroką ofertę bio. Producenci żywności dostarczają właściwie cały niezbędny do prawidłowej diety asortyment. Możemy kupić m.in. mleczne przetwory, soki, owoce, warzywa, mięso, pieczywo, a także makarony i ryż. Czy to oznacza, że kupując bio produkty, zapewnimy sobie zdrowie i życie z dala od konserwantów? - Pamiętajmy, że sam certyfikat nie jest gwarancją, że dany produkt jest super zdrowy, a tym samym, że możemy spożywać go bez ograniczeń.Określenie "bio" nie jest też synonimem słowa "odchudzający”. Jak zawsze, podczas naszych zakupowych wyborów kierujmy się zdrowym rozsądkiem i ogólnymi zasadami racjonalnego odżywiania – mówi ekspert.

Zakupy z głową

Od lat obserwujemy tendencję do tego, by się zdrowo odżywiać. Na sklepowych półkach nie brakuje produktów oznaczonych jako "zdrowe" lub "naturalne". Trenerka Zdrowej Diety podkreśla jednak, że nie mają one nic wspólnego z prawdziwymi produktami bio. Jak więc odnaleźć się w gąszczu reklamowanej z każdej strony żywności? - Samo oznaczenie produktu europejskim znaczkiem zielonego liścia nie jest jeszcze gwarancją, że nie znajdziemy tam np. najtańszego oleju palmowego, który m.in. przyczynia się do wzrostu złego cholesterolu, czy cukrzycy. Produkty bio mogą zawierać tyle samo, jak i więcej soli czy cukru, niż te tradycyjne – tłumaczy.

Co więc powinno znajdować się na etykiecie, aby dać nam pewność, że produkt, który kupujemy jest w pełni bio i jego produkcja nie zaszkodziła środowisku naturalnemu? Zgodnie z radą naszego eksperta, na opakowaniu powinny znajdować się: tzw. euroliść, czyli unijne logo do oznaczenia żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej oraz znak, nazwa i numer jednostki, która przyznała ten certyfikat.

Zdrowie na talerzu

Mimo że oferta bio produktów jest bardzo bogata, kupowanie innej żywności nie spowoduje, że nagle zaczniemy się źle odżywiać. Jednak jest grupa produktów, za którą warto zapłacić odrobinę więcej. - Warto wybierać owoce i warzywa, których przed jedzeniem nie obieramy ze skórki np. jabłka, sałatę i paprykę. Musimy pamiętać, że samo umycie nie usunie pestycydów, ponieważ wiele z nich jest odporna na działanie wody – mówi nam dietetyk Joanna Skałecka – Sezonowe owoce i warzywa najlepiej wybierać od lokalnych producentów. To one zawierają najwięcej witamin, ponieważ nie są długo magazynowane i transportowane z drugiego końca świata – dodaje.

Jak podkreśla ekspert, dla miłośników wysokobłonnikowego pieczywa, chleb bio to dobry i zdrowy wybór. Ziarna, podobnie jak owoce i warzywa, narażone są na kontakt z pestycydami. Inną kwestią jest wybór mięsa oznaczonego znakiem bio. - W przypadku mięsa wybór produktów bio wiąże się bezpośrednio z naszym zdrowiem i etyką. Zwierzęta przeznaczone na produkcję posiadają znacznie lepsze warunki życiowe – wyjaśnia. - Samo mięso nie jest naszpikowane sztucznymi paszami, stymulatorami i innymi chemicznymi środkami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Tajemnica formy zdobywcy Złotej Piłki. "Cały czas jem je po meczach i nie przestanę tego robić"
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Jajka sadzone jeszcze lepsze dzięki 1 składnikowi. Oceniam trik z internetu, czy ma prawo zadziałać
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia
Niski indeks glikemiczny i delikatny smak. Pomijana kasza, po którą warto sięgać dla zdrowia