Poziomkowiec z jogurtem. Tak smakuje lato
- Mogę śmiało powiedzieć, że sernik na zimno z poziomkami z lasu to u mnie tradycja. Poziomki zaczynają się w czerwcu. Jadę wtedy z rodziną i zbieramy owoce. Zapach poziomek wart jest miliony. Tak nie pachną żadne inne, tylko te z lasu - pisze autorka bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
Przepis
- Jogurt ubić z 1/2 szk. cukru, 1,5 łyżki żelatyny wymieszać w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać 2-3 łyżki jogurtu, chwilę razem pomieszać.
- Następnie wlać do masy jogurtowej, zmiksować.
- W tortownicy 20 cm ułożyć biszkopty. Wylać masę jogurtową i wstawić do lodówki.
- Kiedy stężeje, wylać galaretkę, posypać połową poziomek i ponownie wstawić do lodówki.
- Drugi jogurt przygotować tak samo, jak pierwszy. Wylać na zastygniętą całkowicie galaretkę i wstawić do lodówki.
- 2 galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.
- Kiedy zacznie tężeć, wylać na ciasto. Posypać drugą częścią poziomek.
- Odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl