Posialiśmy kiełki, wyrosła rzeżucha… i co dalej?

Rzeżucha jest rośliną jednoznacznie kojarzącą się ze świętami wielkanocnymi. Wysiewamy ją na spodeczki, talerzyki i do miseczek po to, by swoim pięknym, zielonym kolorem ożywiła wielkanocny stół. Warto jednak pamiętać o rzeżusze przez cały rok, bo jest to roślina bardzo zdrowa.

Rzeżucha to dodatek do wielu wiosennych dań
Źródło zdjęć: © Fotolia

Ma w sobie mnóstwo witamin: A, C, K, B2, B, kwasu foliowego oraz mikroelementów: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Rzeżucha obniża poziom cukru we krwi, poprawia pracę trzustki, zalecana jest także osobom zmagającym się z problemami skórnymi i łamliwymi paznokciami. W dodatku pobudza apetyt i jest moczopędna. Ale przede wszystkim, jest pyszna, więc korzystajmy z niej w kuchni.

Zielony sos

Wiosennych, zielonych sosów możemy używać i do kanapek, i jako dressing w sałatkach, a także traktując je jak dodatek do potraw z ryb czy owoców morza. Do przygotowania zielonego sosu potrzebne nam będą: pęczek bazylii, pęczek zielonej pietruszki, szklanka rzeżuchy, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i szczypta pieprzu. Zioła siekamy i wrzucamy do malaksera. Dolewamy kilka łyżek soku z cytryny i kilka łyżek oliwy. Miksujemy, dolewając powoli oliwie do uzyskania dość gęstej emulsji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Omlet z rzeżuchą

Nic nie robi na samopoczucie tak dobrze, jak piękne, kolorowe i zdrowe śniadanie. Zamiast katować się płatkami, od czasu do czasu pozwólmy sobie na coś może bardziej kalorycznego, ale za to przepysznego. Najpierw w misce roztrzepujemy dwa jajka. Robimy to bardzo dokładnie, ale starajmy się nie wprowadzić do masy zbyt wiele powietrza. Rzeżuchę kroimy dość drobno, kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Rzeżuchę dorzucamy do masy jajecznej, solimy ją i wylewamy na mocno nagrzaną i nasmarowaną małą ilością masła patelnię. Smażymy dwie minuty, na wierzchu układamy pomidorki, posypujemy pieprzem i przy pomocy łopatki składamy omlet na pół. Podajemy z łyżką jogurtu.

Zobacz też: Zasiej rzeżuchę już dziś. Jakie ma właściwości?

Twarożek wiosenny

Śniadanie pełne witamin i wapnia, który działa nie tylko odchudzająco, ale również wspomaga nasze kości, paznokcie i skórę? To, oczywiście, tradycyjny twarożek. W wersji wiosenno-wielkanocnej z rzeżuchą. Składniki: chudy twaróg, jogurt naturalny, szklanka posiekanej grubo rzeżuchy, rzodkiewka, ogórek małosolny, pieprz, szczypta soli. Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce i grubych oczkach i lekko odsączamy z płynu. W misce mieszamy twaróg, warzywa, rzeżuchę i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Jajka faszerowane

Nie tylko na wielkanocnym stole jajka faszerowane z rzeżuchą będą prezentować się znakomicie. Składniki: jajka, rzeżucha, jogurt naturalny, kurkuma, papryka ostra, sól, pieprz. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na pół, żółtka wkładamy do miski. Rzeżuchę rozgniatamy w moździerzu ze szczyptą soli lub miksujemy. Łączymy rzeżuchę z żółtkami, jogurtem i przyprawami, miksujemy dokładnie. Połówki jajek napełniamy masą przy pomocy szprycy. Posypujemy posiekaną rzeżuchą.

Dorsz zapiekany z rzeżuchą

Zapiekane dania rybne są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Do zrobienia zapiekanego dorsza potrzebujemy: duży filet ryby, sporą garść listków rzeżuchy, kilka suszonych pomidorów, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku, dwie szalotki. Pomidory, czosnek i szalotki kroimy bardzo drobno. Rybę solimy, oprószamy pieprzem, smarujemy oliwą i układamy na dużym płacie folii aluminiowej. Na rybie układamy warzywa i rzeżuchę. Folię zawijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez maksymalnie pół godziny. Podajemy z młodymi ziemniakami z koperkiem lub z ryżem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości