Posialiśmy kiełki, wyrosła rzeżucha… i co dalej?

Rzeżucha jest rośliną jednoznacznie kojarzącą się ze świętami wielkanocnymi. Wysiewamy ją na spodeczki, talerzyki i do miseczek po to, by swoim pięknym, zielonym kolorem ożywiła wielkanocny stół. Warto jednak pamiętać o rzeżusze przez cały rok, bo jest to roślina bardzo zdrowa.

Rzeżucha to dodatek do wielu wiosennych dań
Źródło zdjęć: © Fotolia

Ma w sobie mnóstwo witamin: A, C, K, B2, B, kwasu foliowego oraz mikroelementów: wapnia, żelaza, magnezu, potasu, jodu, miedzi i manganu. Rzeżucha obniża poziom cukru we krwi, poprawia pracę trzustki, zalecana jest także osobom zmagającym się z problemami skórnymi i łamliwymi paznokciami. W dodatku pobudza apetyt i jest moczopędna. Ale przede wszystkim, jest pyszna, więc korzystajmy z niej w kuchni.

Zielony sos

Wiosennych, zielonych sosów możemy używać i do kanapek, i jako dressing w sałatkach, a także traktując je jak dodatek do potraw z ryb czy owoców morza. Do przygotowania zielonego sosu potrzebne nam będą: pęczek bazylii, pęczek zielonej pietruszki, szklanka rzeżuchy, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i szczypta pieprzu. Zioła siekamy i wrzucamy do malaksera. Dolewamy kilka łyżek soku z cytryny i kilka łyżek oliwy. Miksujemy, dolewając powoli oliwie do uzyskania dość gęstej emulsji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Omlet z rzeżuchą

Nic nie robi na samopoczucie tak dobrze, jak piękne, kolorowe i zdrowe śniadanie. Zamiast katować się płatkami, od czasu do czasu pozwólmy sobie na coś może bardziej kalorycznego, ale za to przepysznego. Najpierw w misce roztrzepujemy dwa jajka. Robimy to bardzo dokładnie, ale starajmy się nie wprowadzić do masy zbyt wiele powietrza. Rzeżuchę kroimy dość drobno, kroimy na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Rzeżuchę dorzucamy do masy jajecznej, solimy ją i wylewamy na mocno nagrzaną i nasmarowaną małą ilością masła patelnię. Smażymy dwie minuty, na wierzchu układamy pomidorki, posypujemy pieprzem i przy pomocy łopatki składamy omlet na pół. Podajemy z łyżką jogurtu.

Zobacz też: Zasiej rzeżuchę już dziś. Jakie ma właściwości?

Twarożek wiosenny

Śniadanie pełne witamin i wapnia, który działa nie tylko odchudzająco, ale również wspomaga nasze kości, paznokcie i skórę? To, oczywiście, tradycyjny twarożek. W wersji wiosenno-wielkanocnej z rzeżuchą. Składniki: chudy twaróg, jogurt naturalny, szklanka posiekanej grubo rzeżuchy, rzodkiewka, ogórek małosolny, pieprz, szczypta soli. Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce i grubych oczkach i lekko odsączamy z płynu. W misce mieszamy twaróg, warzywa, rzeżuchę i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciemnym pieczywem.

Jajka faszerowane

Nie tylko na wielkanocnym stole jajka faszerowane z rzeżuchą będą prezentować się znakomicie. Składniki: jajka, rzeżucha, jogurt naturalny, kurkuma, papryka ostra, sól, pieprz. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Kroimy na pół, żółtka wkładamy do miski. Rzeżuchę rozgniatamy w moździerzu ze szczyptą soli lub miksujemy. Łączymy rzeżuchę z żółtkami, jogurtem i przyprawami, miksujemy dokładnie. Połówki jajek napełniamy masą przy pomocy szprycy. Posypujemy posiekaną rzeżuchą.

Dorsz zapiekany z rzeżuchą

Zapiekane dania rybne są nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Do zrobienia zapiekanego dorsza potrzebujemy: duży filet ryby, sporą garść listków rzeżuchy, kilka suszonych pomidorów, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku, dwie szalotki. Pomidory, czosnek i szalotki kroimy bardzo drobno. Rybę solimy, oprószamy pieprzem, smarujemy oliwą i układamy na dużym płacie folii aluminiowej. Na rybie układamy warzywa i rzeżuchę. Folię zawijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez maksymalnie pół godziny. Podajemy z młodymi ziemniakami z koperkiem lub z ryżem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀