Portulaka - zapomniane warzywo. Możesz wyhodować na balkonie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Smaczna i zdrowa

Obraz
© 123RF

Portulaka to pospolity chwast. Porasta niemal wszystkie zakątki ziemi. Jej drobne listki przypominają roszponkę. Na Krecie uchodzi na prawdziwy przysmak. W Polsce nie doceniamy jej walorów smakowych, a szkoda. Portulaka nie tylko sprawdzi się w sałatce, ale również dostarczy nam wielu cennych substancji odżywczych.

/ 5Źródło zdrowia

Obraz
© 123RF

Liście i grube pędy portulaki zawierają orzeźwiający sok, który ma delikatne właściwości oczyszczające. Portulaka wspomaga również trawienie. Na sporo antyoksydantów, pierwiastków (takich jak żelazo, wapń, sód, magnez) i witamin A oraz C.

/ 5Dla serca i na sen

Obraz
© 123RF

Porcja wynosząca ok. 100 gramów (dwie i pół filiżanki) zawiera 300-400 miligramów tych cennych tłuszczów pokrywających około jednej trzeciej naszego dziennego zapotrzebowania. Kwasy omega-3 łączą się z obniżeniem ryzyka zawału serca, nowotworów, cukrzycy, stanów zapalnych oraz niewłaściwego funkcjonowania mózgu, a nawet z łagodzeniem stanów depresyjnych. Niektóre badania wykazały, że osoby z wyższym niż przeciętny poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 są mniej narażone na demencję. Portulaka jest też bogata w melatoninę polepszającą jakość snu.

/ 5Portulaka w kuchni

Obraz
© 123RF

Można ją spożywać na surowo, gotować, smażyć. Liście portulaki przyrządza się jak szpinak, natomiast mięsiste łodygi jak szparagi. Można je śmiało ugotować razem. Portulaka ma lekki, orzechowo-kwaskowaty smak, dlatego będzie ciekawym dodatkiem do sałatek, past kanapkowych i twarogu. Niekiedy dodaje się ją również do zup, mięs, dań z ryżem, pizzy i dressingów. Marynowane pączki portulaki w smaku przypominają kapary. Niewątpliwą zaletą portulaki jest fakt, że nie wymaga solenia. Do dziś jest to jedno z najbardziej popularnych warzyw na Krecie.

/ 5Wyhoduj na balkonie

Obraz
© 123RF

Portulakę można również stosować zewnętrznie. Świeże liście są od dawna używane w przypadku problemów skórnych – owrzodzeń i zranień. Lekko zmiażdżone przykłada się na zmienione chorobowo miejsce. Portulakowy sok przyniesie także ulgę po ukąszeniach owadów. Gdzie jej szukać? Na przydrożach, nieużytkach, łąkach, trawnikach. Możemy ją również wyhodować sami. Jest bardzo łatwa w uprawie.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja