Trwa ładowanie...
kuchnia portugalska
29-10-2019 12:36

"Portugalia do zjedzenia"

Po sukcesie, jakim okazała się "Italia do zjedzenia", Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie.

"Portugalia do zjedzenia"Źródło: Bartek Kieżun
drd0cfm
drd0cfm

„Portugalia do zjedzenia” to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.

Bartek Kieżun
Źródło: Bartek Kieżun

- Poleciałem do Portugalii gnany uczuciem do oceanu. Nie wiedziałem jakim, bo nie widziałem go wcześniej na oczy, może tylko w amerykańskich filmach. Na lizbońskim bruku – biało-czarnym, kamiennym, nie do podrobienia – po raz pierwszy stanąłem późnym wieczorem i poczułem się jak u siebie. Nie bacząc na zmęczenie, przebiegłem truchtem pół miasta, a później każdy kolejny dzień upewniał mnie w tym uczuciu. Kiedy zaś w końcu dotarłem nad ocean, zrozumiałem, że to, co mnie gnało, można spokojnie określić mianem miłości - mówi Bartek Kieżun.

- Kiedy po dwóch tygodniach wracałem do Polski cięższy o parę kilogramów pożartych pastéis de nata, wiedziałem, że wrócę. Nie wiedziałem kiedy ani jak, ale wiedziałem, że to zrobię. Wróciłem po kilku latach i zrozumiałem, że po drodze mi z Portugalią między innymi dlatego, że mam słabość do tamtejszej kuchni. Proste portugalskie jedzenie o wiejskich korzeniach – a więc do cna bezpretensjonalne – pachnące kolendrą i kuminem zrobiło na mnie wrażenie. Pisząc tę książkę, odkrywałem je i miałem z tego ogromną frajdę! Mam nadzieję, że wy, gotując potrawy tu pokazane i podróżując, też odnajdziecie w tej nieskomplikowanej, ale jednak wyrafinowanej kuchni dużo przyjemności! - tłumaczy autor.

drd0cfm

Bartek Kieżun - specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Stale współpracuje z Magazynem "KUKBUK" i portalem Wirtualna Polska. Publikuje również w m.in.: magazynie "Podróże", "Twój Styl" i kwartalniku "Wino". Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka "Italia do zjedzenia" zdobyła Nagrodę Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku oraz była nominowana do Gourmand World Cookbook Awards.

"Książka jest absolutnie doskonała! Oto przewodnik, który lekko i przyjemnie prowadzi nas przez smaki i kolory Portugalii. Tak jak wspaniała kuchnia tego kraju, jest zrozumiały i bezpretensjonalny, nie stawia przed nami wielkich wymagań, lecz zapraszająco zagarnia do kuchni. Oto książka, która sprawia, że chce się: odwiedzić Portugalię, smakować, gotować i jeść!" - Magda Grzebyk - "Krytyka Kulinarna".

"Ten, kto myśli, że w kuchni najważniejsze są siekanie, rodzaj obróbki termicznej oraz liczenie kalorii, tak naprawdę nigdy nie zrozumie jej istoty. Kuchnia bowiem to nade wszystko kultura, historia, klimat danego miejsca i mentalność mieszkających w nim ludzi. Tę nieoczywistą niestety oczywistość rozumie świetnie Bartek Kieżun, zatem "Portugalia do zjedzenia” to nie tylko zbiór przepisów na klasyczne portugalskie dania, lecz także opowieść o ziemi, która je zrodziła. Właśnie takie książki kulinarne lubię najbardziej!" - Robert Makłowicz.

"Niczym odkrywca nowych lądów Bartek Kieżun prowadzi nas z werwą przez szlaki Portugalii i opowiada o pachnącym oceanem kraju, który przyciąga swoją historią.
To tam w prostym i autentycznym jedzeniu rozbrzmiewają wciąż echa dalekich wypraw, dzieje odważnych żeglarzy i dumnych Portugalczyków. Głodni wrażeń? Czas na pyszną ekspedycję!" - Daria Pawlewska - redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego "KUKBUK".

drd0cfm

"Ta książka jest zaproszeniem do odkrycia prawdziwych skarbów Portugalii To, co jemy i z kim jemy, ma znaczenie i jest ważną częścią naszej kultury. Portugalskie ryby i owoce morza są fantastyczne i najlepsze na świecie, a skosztowanie pastéis de nata to wręcz życiowa konieczność" - Joao Bras Jorge, prezes Banku Millennium - Portugalczyk z polską duszą, od 12 lat mieszkający w Polsce.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Zobacz też: Mężczyźni potrzebują czterech rzeczy". Joanna Przetakiewicz w szczerej rozmowie z Hanną Lis

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

drd0cfm
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
drd0cfm
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj