Pomysłowe ciasta i desery jak jajko sadzone

Ciasto francuskie, czekoladki czy tarty mogą się z czasem z nudzić. Nie stanie się tak jednak, jeśli podamy te propozycje w nietypowy sposób. Osobom, które lubią eksperymentować w kuchni, z pewnością przypadną do gustu słodkości inspirowane jajkiem na miękko i sadzonym. Podane podczas wizyty gości lub na rodzinny podwieczorek z pewnością wzbudzą zainteresowanie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Nie tylko na śniadanie

Obraz
© Shutterstock.com

Ciasto francuskie, czekoladki czy tarta mogą się z czasem z nudzić. Nie stanie się tak jednak, jeśli zaserwujemy te propozycje w nietypowy sposób. Osobom, które lubią eksperymentować w kuchni, z pewnością przypadną do gustu słodkości inspirowane jajkiem na miękko i sadzonym. Podane podczas wizyty gości lub na rodzinny podwieczorek z pewnością wzbudzą zainteresowanie, a niektórzy mogą się nabrać, że to prawdziwa przekąska z jajka.

/ 5Tartaletki od kury

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki na ciasto: 1 duże żółtko, 180 g mąki pszennej, 50 g drobnego cukru, 2 łyżeczki zimnej wody, 115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki, szczypta soli. Dodatkowo: 300 g serka mascarpone, 250 ml słodzonego mleka skondensowanego, połówki brzoskwini bez syropu.

*Przygotowanie: *mąkę przesiać na blat, dodać cukier, żółtko, masło, sól i wodę. Zagnieść ciasto, przełożyć do miski i schłodzić pół godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto i wyłożyć nim średniej wielkości tartaletki, nakłuć spód widelcem i schłodzić jeszcze 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C, a następnie piec tarty 10-15 minut, do zarumienienia się ciasta. Na przestudzone tartaletki nałożyć zmiksowany serek mascarpone z mlekiem. Udekorować brzoskwiniami.

/ 5Francuskie z jajkiem sadzonym

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 łyżka mleka, 1 łyżka cukru kryształ, 3 łyżki cukru pudru, 2-3 łyżki sok z cytryny, połówki brzoskwini z syropu.

*Przygotowanie: *z ciasta uformować kulę i rozwałkować lub płat złożyć na grubość 8-10 cm. Wyciąć okręgi lub owalne kształty. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto posmarować mlekiem, a brzegi obsypać grubym cukrem. Piec do zrumienienia 15-25 minut. Ostudzić. W tym czasie przygotować gęsty lukier, łącząc sok z cytryny z cukrem pudrem. Udekorować ciasto, dodać połówki brzoskwiń i gotowe.

/ 5Jajko niespodzianka

Obraz
© Shutterstock.com

*Składniki: *400 g czekolady mlecznej, 300 g śmietany kremówki, 200 g mascarpone, 3 łyżeczki cukru pudru, brzoskwinie z puszki.

*Przygotowanie: *czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie przelać do silikonowych foremek - najlepiej w kształcie jajek. Schłodzić 30-40 minut w lodówce. Można czynności podzielić na dwie części, wtedy masa tężeć będzie nieco krócej. Z brzoskwiń wyciąć mniejsze okręgi, aby zmieściły się pośrodku foremek. Śmietanę ubić, dodać cukier i mascarpone, ponownie zmiksować. Czekoladowe połówki jajek napełnić masą, dodać brzoskwinie i gotowe. Przed podaniem można schłodzić deser w lodówce.

/ 5Ciasto z jajkiem sadzonym

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: na ciasto (blacha o wymiarach 30x40 cm): 150 g masła, 150 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 3 jajka, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka. Masa: 2 budynie waniliowe, 750 ml mleka, 500 g gęstej śmietany, 1/2 opakowania żelatyny, puszka brzoskwiń lub moreli wraz z syropem, pistacje.

*Przygotowanie: *przygotować budyń, a gdy będzie gęsty zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia, od czasu do czasu zamieszać, aby nie zrobił się za gęsty. Do chłodnego budyniu wmieszać za pomocą trzepaczki śmietanę. Z masła, cukru i cukru waniliowego zacząć ucierać ciasto, dodać szczyptę soli i stopniowo jajka. Porcjami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na zmianę z mlekiem, cały czas miksując na średnich obrotach. Gładką masę wlać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy. Piec ok. 15 minut w piekarniku wcześniej nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto przestudzić, a następnie nałożyć masę budyniową i ułożyć owoce. Piec kolejny kwadrans. Syrop podgrzać, a następnie rozpuścić w nim żelatynę. Przestudzoną wylać na ciasto i całość schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować posiekanymi pistacjami.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna