Pomysł na prezent dla wielbicieli kuchennych nowości
Każdy z nas wie, jak źle posmarowana masłem kanapka może popsuć poranek. Czy nowy projekt noża do masła odmieni nasze śniadania? Sprawdzamy.
Problemy ze zmarzniętym masłem dotykają czasem każdego. Zimne i twarde trudno pokroić, a co dopiero rozsmarować na tostach. Doskwiera nam to szczególnie rano, kiedy mało kto ma czas na odczekanie, aż masło trochę się roztopi.
Choć tradycyjny nóż do masła działa lepiej niż zwykły stołowy, to na mocno zamarzniętą kostkę nie pomoże. Sprawdziliśmy, czy nowy nóż Butterup zaprojektowany dla Museum of Modern Art (MoMA) poradzi sobie lepiej w takich sytuacjach.
Nóż Butterup wyróżnia się niewielkimi ostrymi dziurkami wzdłuż krawędzi, przypominającymi małą tarkę. To właśnie dzięki nim nóż świetnie radzi sobie z zimnym masłem. Rozdzielone na niewielkie kawałki, równomiernie rozprowadza się po kromce i szybciej się na niej rozpływa. Technika ta działa też na twarożki i sery kanapkowe o podobnej konsystencji. To spore ułatwienie dla jedzących śniadania w biegu.
Butter up świetnie sprawdzi się jako prezent na zbliżający się powoli Dzień Matki lub dla fana designerskich nowinek w kuchni. Jego jedyną wadą jest wysoka cena (20 dol. bez wysyłki), ale entuzjaści ułatwień codziennego życia na pewno będą zachwyceni.