Pomysł na prezent dla wielbicieli kuchennych nowości

Każdy z nas wie, jak źle posmarowana masłem kanapka może popsuć poranek. Czy nowy projekt noża do masła odmieni nasze śniadania? Sprawdzamy.

Nóż Butterup rozbija masło na niewielkie kawałki
Źródło zdjęć: © MoMA materiały prasowe

Problemy ze zmarzniętym masłem dotykają czasem każdego. Zimne i twarde trudno pokroić, a co dopiero rozsmarować na tostach. Doskwiera nam to szczególnie rano, kiedy mało kto ma czas na odczekanie, aż masło trochę się roztopi.

Choć tradycyjny nóż do masła działa lepiej niż zwykły stołowy, to na mocno zamarzniętą kostkę nie pomoże. Sprawdziliśmy, czy nowy nóż Butterup zaprojektowany dla Museum of Modern Art (MoMA) poradzi sobie lepiej w takich sytuacjach.

Nóż Butterup wyróżnia się niewielkimi ostrymi dziurkami wzdłuż krawędzi, przypominającymi małą tarkę. To właśnie dzięki nim nóż świetnie radzi sobie z zimnym masłem. Rozdzielone na niewielkie kawałki, równomiernie rozprowadza się po kromce i szybciej się na niej rozpływa. Technika ta działa też na twarożki i sery kanapkowe o podobnej konsystencji. To spore ułatwienie dla jedzących śniadania w biegu.

Butter up świetnie sprawdzi się jako prezent na zbliżający się powoli Dzień Matki lub dla fana designerskich nowinek w kuchni. Jego jedyną wadą jest wysoka cena (20 dol. bez wysyłki), ale entuzjaści ułatwień codziennego życia na pewno będą zachwyceni.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja