Półwysep Helski - raj dla smakoszy. Co warto tutaj spróbować?
Zbliżają się wakacje. To czas, w którym popularne polskie miejscowości będą przeżywać prawdziwe oblężenie. Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie urlopu bez możliwości spróbowania świeżej ryby prosto z morza. Co prawda, ceny popularnych dań nieco wzrosły, ale nie powinno to być żadną przeszkodą dla każdego, kto planuje odkryć smaki regionu Półwyspu Helskiego.
W sieci krążą kolejne paragony grozy. To, co wzbudza największe przerażenie turystów, to bez wątpienia ceny gofrów i ryby nad polskim morzem. Za popularny deser z owocami i bitą śmietaną trzeba zapłacić nawet 18 złotych. Za dania z rybą, w zależności od tego, jaki rodzaj ryby się wybierze, podczas wakacji trzeba będzie zapłacić min. 50 zł. A zdarza się, że ceny są dużo wyższe, co może wywołać przerażenie u każdego, kto wypoczywa nad morzem.
Własne wyżywienie czy popularne smaki regionu - na co decydują się turyści?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że wakacje to czas odpoczynku od wszystkiego, również gotowania. Jeszcze nie tak dawno, ciężko było sobie wyobrazić gotowanie obiadów podczas wakacji. Teraz, powoli staje się to normą. Taki trend był obecny, zarówno podczas ubiegłorocznych wakacji, jak i obecnie podczas popularnych terminów, jak długi weekend majowy. Wszystko wskazuje na to, że taka sytuacja będzie również obecna podczas wakacji 2023.
A wszystkiemu winna jest oczywiście inflacja. Ceny wielu produktów i usług znacząco wzrosły, co przełożyło się na sposób spędzania wolnego czasu przez turystów. Coraz powszechniejsze staje się samodzielne przygotowanie posiłków, a nie korzystanie z usług restauracji. W opinii wielu osób ta opcja jest dużo tańsza, co bierze pod uwagę coraz więcej turystów. Innym rozwiązaniem mogą być, chociażby noclegi w Helu z wyżywieniem, które dają możliwość spróbowania tych najlepszych specjałów i regionalnych dań, po dużo niższej cenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
2 zł za kg. Tyle dostaje rybak. Cena w smażalni grubo powyżej 100 zł
Skoro zostały wspomniane regionalne dania Półwyspu Helskiego, to warto wspomnieć o propozycjach tych potraw, które koniecznie należy spróbować podczas urlopu nad morzem. Bo chyba nikt nie zamierza poświęcać aż tyle czasu na gotowanie. Gdy trafi się taka okazja, warto wybrać się do pobliskiej restauracji na Półwyspie Helskim.
Co warto spróbować podczas urlopu na Półwyspie Helskim?
Półwysep Helski to prawdziwy raj dla smakoszy. Królują tu przede wszystkim dania rybne, fast foody, ale także możliwość spróbowania nowoczesnych dań fusion oraz tradycyjnych dań kuchni polskiej. Nie brakuje także ciekawych propozycji trunków, które warto spróbować podczas pobytu w tym malowniczym regionie.
Jeśli ma to być ryba, to najlepsza będzie oczywiście ta, która pochodzi z porannych połowów. Przed udaniem się do restauracji, warto sprawdzić opinie innych osób, by wybrać mądrze i smacznie. Do najpopularniejszych morskich ryb, należy zaliczyć przede wszystkim dorsza, flądry, śledzia, węgorza, okonia, sandacza, czy łososia bałtyckiego. Znajdujące się tu restauracje, oferują wiele ciekawych dań. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by wczesnym rankiem wybrać się do portu, celem zakupu świeżej ryby i samodzielnego jej przygotowania.
Kolejną atrakcją kulinarnej oferty Półwyspu Helskiego są nowoczesne dania fusion, łączące różne kuchnie świata. W restauracjach na Półwyspie Helskim można spróbować dań inspirowanych kuchnią włoską, francuską czy azjatycką. Tego typu lokale są dostępne praktycznie na każdym kroku. Podobnie, jak tradycyjne dania kuchni polskiej, których można skosztować w wielu popularnych restauracjach Półwyspu Helskiego.
A co do picia?
Nie można też zapomnieć o lokalnych trunkach. W regionie tym produkuje się przepyszne piwa rzemieślnicze, wina oraz miody pitne. Warto wybrać się na degustację do jednej z piwnic winnych lub regionalnych browarów. Należy podkreślić, że na Kaszubach, a dokładniej w miejscowości Nowe Polaszki, znajduje się mała winnica. Jak widać, produkcja wina nad polskim morzem jest jak najbardziej możliwa.