Polskie zapiekanki docenione przez jednego z najlepszych szefów kuchni. Zdradził swój przepis

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, czym jest nasze narodowe dobro – polska zapiekanka. Na myśl o kromce chleba z pieczarkami i serem zapiekanej przez kilka minut w piekarniku wielu osobom cieknie ślinka. Naszą wersją zapiekanki zachwycił się nawet Pete Gray, szef kuchni w jednej z najlepszych restauracji świata.

Polskie zapiekanki zostały docenione przez jednego z najlepszych szefów kuchni świata
Źródło zdjęć: © 123RF

Pete Gray, szef kuchni w restauracji Hestona Blumenthala The Hinds Head posiadającej jedną gwiazdkę Michelin, podzielił się z czytelnikami serwisu "The Guardian" własnym przepisem na polską zapiekankę.

Gray zauważył, że wiele osób nie przepada za grzybami, bo przywołują im złe wspomnienia z dzieciństwa. – Przygotowałem tę zapiekankę moim przyjaciołom. Przekonałem ich do jedzenia pieczarek – przyznał kurzach.

Jak przygotować zapiekankę w wersji Graya?

Składniki:

  • 100 g niesolonego masła
  • 2 białe cebule, obrane i drobno pokrojone w pióra
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g pieczarek, drobno pokrojonych
  • 250 ml portugalskiego wina Madera
  • 1 bagietka, przekrojona na 4 części
  • garść tartego sera
  • garść szczypiorku, drobno posiekanego
  • keczup
  • majonez

Sposób przygotowania:
Roztop połowę masła na średniej wielkości patelni. Zeszklij cebulę, dodaj sól i pieprz. Po kilku minutach dodaj pieczarki i smaż do uzyskania złotego koloru. Dolej wino i zredukuj je o połowę.

Pozostałe masło rozsmaruj na kromkach bagietki. Podsmażone pieczarki z cebulą połóż na bagietce. Całość posyp tartym serem i włóż do piekarnika na 2-3 minuty (lub do momentu, gdy ser się roztopi).

Podaj z sosami i świeżym szczypiorkiem.

Choć prawdopodobnie każdy z nas ma swój ulubiony przepis na polską zapiekankę, być może warto wypróbować recepturę Greya? Jeśli jeden z najlepszych szefów kuchni świata zachwyca się polskim specjałem, warto wypróbować jego wersję.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm