Polskie zapiekanki docenione przez jednego z najlepszych szefów kuchni. Zdradził swój przepis
Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, czym jest nasze narodowe dobro – polska zapiekanka. Na myśl o kromce chleba z pieczarkami i serem zapiekanej przez kilka minut w piekarniku wielu osobom cieknie ślinka. Naszą wersją zapiekanki zachwycił się nawet Pete Gray, szef kuchni w jednej z najlepszych restauracji świata.
Pete Gray, szef kuchni w restauracji Hestona Blumenthala The Hinds Head posiadającej jedną gwiazdkę Michelin, podzielił się z czytelnikami serwisu "The Guardian" własnym przepisem na polską zapiekankę.
Gray zauważył, że wiele osób nie przepada za grzybami, bo przywołują im złe wspomnienia z dzieciństwa. – Przygotowałem tę zapiekankę moim przyjaciołom. Przekonałem ich do jedzenia pieczarek – przyznał kurzach.
Jak przygotować zapiekankę w wersji Graya?
Składniki:
- 100 g niesolonego masła
- 2 białe cebule, obrane i drobno pokrojone w pióra
- sól i pieprz do smaku
- 250 g pieczarek, drobno pokrojonych
- 250 ml portugalskiego wina Madera
- 1 bagietka, przekrojona na 4 części
- garść tartego sera
- garść szczypiorku, drobno posiekanego
- keczup
- majonez
Sposób przygotowania:
Roztop połowę masła na średniej wielkości patelni. Zeszklij cebulę, dodaj sól i pieprz. Po kilku minutach dodaj pieczarki i smaż do uzyskania złotego koloru. Dolej wino i zredukuj je o połowę.
Pozostałe masło rozsmaruj na kromkach bagietki. Podsmażone pieczarki z cebulą połóż na bagietce. Całość posyp tartym serem i włóż do piekarnika na 2-3 minuty (lub do momentu, gdy ser się roztopi).
Podaj z sosami i świeżym szczypiorkiem.
Choć prawdopodobnie każdy z nas ma swój ulubiony przepis na polską zapiekankę, być może warto wypróbować recepturę Greya? Jeśli jeden z najlepszych szefów kuchni świata zachwyca się polskim specjałem, warto wypróbować jego wersję.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl