Polskie zapiekanki docenione przez jednego z najlepszych szefów kuchni. Zdradził swój przepis

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, czym jest nasze narodowe dobro – polska zapiekanka. Na myśl o kromce chleba z pieczarkami i serem zapiekanej przez kilka minut w piekarniku wielu osobom cieknie ślinka. Naszą wersją zapiekanki zachwycił się nawet Pete Gray, szef kuchni w jednej z najlepszych restauracji świata.

Polskie zapiekanki zostały docenione przez jednego z najlepszych szefów kuchni świata
Źródło zdjęć: © 123RF

Pete Gray, szef kuchni w restauracji Hestona Blumenthala The Hinds Head posiadającej jedną gwiazdkę Michelin, podzielił się z czytelnikami serwisu "The Guardian" własnym przepisem na polską zapiekankę.

Gray zauważył, że wiele osób nie przepada za grzybami, bo przywołują im złe wspomnienia z dzieciństwa. – Przygotowałem tę zapiekankę moim przyjaciołom. Przekonałem ich do jedzenia pieczarek – przyznał kurzach.

Jak przygotować zapiekankę w wersji Graya?

Składniki:

  • 100 g niesolonego masła
  • 2 białe cebule, obrane i drobno pokrojone w pióra
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g pieczarek, drobno pokrojonych
  • 250 ml portugalskiego wina Madera
  • 1 bagietka, przekrojona na 4 części
  • garść tartego sera
  • garść szczypiorku, drobno posiekanego
  • keczup
  • majonez

Sposób przygotowania:
Roztop połowę masła na średniej wielkości patelni. Zeszklij cebulę, dodaj sól i pieprz. Po kilku minutach dodaj pieczarki i smaż do uzyskania złotego koloru. Dolej wino i zredukuj je o połowę.

Pozostałe masło rozsmaruj na kromkach bagietki. Podsmażone pieczarki z cebulą połóż na bagietce. Całość posyp tartym serem i włóż do piekarnika na 2-3 minuty (lub do momentu, gdy ser się roztopi).

Podaj z sosami i świeżym szczypiorkiem.

Choć prawdopodobnie każdy z nas ma swój ulubiony przepis na polską zapiekankę, być może warto wypróbować recepturę Greya? Jeśli jeden z najlepszych szefów kuchni świata zachwyca się polskim specjałem, warto wypróbować jego wersję.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki