Polskie zapiekanki docenione przez jednego z najlepszych szefów kuchni. Zdradził swój przepis

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, czym jest nasze narodowe dobro – polska zapiekanka. Na myśl o kromce chleba z pieczarkami i serem zapiekanej przez kilka minut w piekarniku wielu osobom cieknie ślinka. Naszą wersją zapiekanki zachwycił się nawet Pete Gray, szef kuchni w jednej z najlepszych restauracji świata.

Polskie zapiekanki zostały docenione przez jednego z najlepszych szefów kuchni świata
Źródło zdjęć: © 123RF

Pete Gray, szef kuchni w restauracji Hestona Blumenthala The Hinds Head posiadającej jedną gwiazdkę Michelin, podzielił się z czytelnikami serwisu "The Guardian" własnym przepisem na polską zapiekankę.

Gray zauważył, że wiele osób nie przepada za grzybami, bo przywołują im złe wspomnienia z dzieciństwa. – Przygotowałem tę zapiekankę moim przyjaciołom. Przekonałem ich do jedzenia pieczarek – przyznał kurzach.

Jak przygotować zapiekankę w wersji Graya?

Składniki:

  • 100 g niesolonego masła
  • 2 białe cebule, obrane i drobno pokrojone w pióra
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g pieczarek, drobno pokrojonych
  • 250 ml portugalskiego wina Madera
  • 1 bagietka, przekrojona na 4 części
  • garść tartego sera
  • garść szczypiorku, drobno posiekanego
  • keczup
  • majonez

Sposób przygotowania:
Roztop połowę masła na średniej wielkości patelni. Zeszklij cebulę, dodaj sól i pieprz. Po kilku minutach dodaj pieczarki i smaż do uzyskania złotego koloru. Dolej wino i zredukuj je o połowę.

Pozostałe masło rozsmaruj na kromkach bagietki. Podsmażone pieczarki z cebulą połóż na bagietce. Całość posyp tartym serem i włóż do piekarnika na 2-3 minuty (lub do momentu, gdy ser się roztopi).

Podaj z sosami i świeżym szczypiorkiem.

Choć prawdopodobnie każdy z nas ma swój ulubiony przepis na polską zapiekankę, być może warto wypróbować recepturę Greya? Jeśli jeden z najlepszych szefów kuchni świata zachwyca się polskim specjałem, warto wypróbować jego wersję.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯