Polskie zapiekanki docenione przez jednego z najlepszych szefów kuchni. Zdradził swój przepis

Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, czym jest nasze narodowe dobro – polska zapiekanka. Na myśl o kromce chleba z pieczarkami i serem zapiekanej przez kilka minut w piekarniku wielu osobom cieknie ślinka. Naszą wersją zapiekanki zachwycił się nawet Pete Gray, szef kuchni w jednej z najlepszych restauracji świata.

Polskie zapiekanki zostały docenione przez jednego z najlepszych szefów kuchni świata
Źródło zdjęć: © 123RF

Pete Gray, szef kuchni w restauracji Hestona Blumenthala The Hinds Head posiadającej jedną gwiazdkę Michelin, podzielił się z czytelnikami serwisu "The Guardian" własnym przepisem na polską zapiekankę.

Gray zauważył, że wiele osób nie przepada za grzybami, bo przywołują im złe wspomnienia z dzieciństwa. – Przygotowałem tę zapiekankę moim przyjaciołom. Przekonałem ich do jedzenia pieczarek – przyznał kurzach.

Jak przygotować zapiekankę w wersji Graya?

Składniki:

  • 100 g niesolonego masła
  • 2 białe cebule, obrane i drobno pokrojone w pióra
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g pieczarek, drobno pokrojonych
  • 250 ml portugalskiego wina Madera
  • 1 bagietka, przekrojona na 4 części
  • garść tartego sera
  • garść szczypiorku, drobno posiekanego
  • keczup
  • majonez

Sposób przygotowania:
Roztop połowę masła na średniej wielkości patelni. Zeszklij cebulę, dodaj sól i pieprz. Po kilku minutach dodaj pieczarki i smaż do uzyskania złotego koloru. Dolej wino i zredukuj je o połowę.

Pozostałe masło rozsmaruj na kromkach bagietki. Podsmażone pieczarki z cebulą połóż na bagietce. Całość posyp tartym serem i włóż do piekarnika na 2-3 minuty (lub do momentu, gdy ser się roztopi).

Podaj z sosami i świeżym szczypiorkiem.

Choć prawdopodobnie każdy z nas ma swój ulubiony przepis na polską zapiekankę, być może warto wypróbować recepturę Greya? Jeśli jeden z najlepszych szefów kuchni świata zachwyca się polskim specjałem, warto wypróbować jego wersję.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce