Trwa ładowanie...
dsenbfh
05-02-2015 22:29

Półpiernik z gruszką i sosem karmelowym

Przepis
3.6
(9 głosów)
Oceń:
dsenbfh
Składniki
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 190 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • Gotowanie gruszek:
  • 4 średnie gruszki
  • 500 ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • sok z połówki cytryny
  • laska cynamonu
    • Sos karmelowy:
  • 4 łyżki białego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki masła
    • Cukier puder
Przepis

Do wody dodać cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu i obrane gruszki z ogonkami. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłożyć na talerz.

Rozpuścić masło do ciasta, dodać mleko. W misce połączyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i przyprawą do piernika. Następnie dodać masło z mlekiem i wymieszać całość na gładką masę.

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm (lub podłużną formę o zbliżonych wymiarach). Wysmarować margaryną, ułożyć gruszki i zalać ciastem. Wstawić na 30 minut do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C.

W między czasie przygotować sos podgrzewając składniki na małym gazie i dokładnie mieszając.

Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek - suchy oznacza gotowy wypiek. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać sosem i podawać.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dsenbfh
dsenbfh
dsenbfh
Więcej tematów
dsenbfh