Półpiernik z gruszką i sosem karmelowym
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 190 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Gotowanie gruszek:
- 4 średnie gruszki
- 500 ml wody
- 5 łyżek cukru
- sok z połówki cytryny
- laska cynamonu
- Sos karmelowy:
- 4 łyżki białego cukru
- 1/4 szklanki wody
- 8 łyżek śmietany 30% lub 36%
- 2 łyżki masła
- Cukier puder
Do wody dodać cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu i obrane gruszki z ogonkami. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłożyć na talerz.
Rozpuścić masło do ciasta, dodać mleko. W misce połączyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i przyprawą do piernika. Następnie dodać masło z mlekiem i wymieszać całość na gładką masę.
Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm (lub podłużną formę o zbliżonych wymiarach). Wysmarować margaryną, ułożyć gruszki i zalać ciastem. Wstawić na 30 minut do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C.
W między czasie przygotować sos podgrzewając składniki na małym gazie i dokładnie mieszając.
Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek - suchy oznacza gotowy wypiek. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać sosem i podawać.
Podziel się opinią
Komentarze