Półpiernik z gruszką i sosem karmelowym

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 190 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • Gotowanie gruszek:
  • 4 średnie gruszki
  • 500 ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • sok z połówki cytryny
  • laska cynamonu
    • Sos karmelowy:
  • 4 łyżki białego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 8 łyżek śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki masła
    • Cukier puder

Przepis

Do wody dodać cukier, sok z cytryny, laskę cynamonu i obrane gruszki z ogonkami. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyłożyć na talerz.

Przepis

Rozpuścić masło do ciasta, dodać mleko. W misce połączyć przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i przyprawą do piernika. Następnie dodać masło z mlekiem i wymieszać całość na gładką masę.

Przepis

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm (lub podłużną formę o zbliżonych wymiarach). Wysmarować margaryną, ułożyć gruszki i zalać ciastem. Wstawić na 30 minut do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C.

Przepis

W między czasie przygotować sos podgrzewając składniki na małym gazie i dokładnie mieszając.

Przepis

Pod koniec pieczenia w ciasto wbić patyczek - suchy oznacza gotowy wypiek. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem, polać sosem i podawać.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania