Policzki wołowe
- 700 g policzków wołowych
- 3 łyżki sosu Kikkoman
- 1 1/2 łyżeczki tabasco
- 2 łyżki teriyaki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 200 ml wina białego wytrawnego
- 300 ml bulionu wołowego
- 2 cebule
- 1 łyżka pasty tamaryndowej
- 1 łyżka czarnego sosu sojowego
- 4 listki kaffiru
- sok z 1/2 limonki
- olej ryżowy do smażenia
Usuwamy błony z policzków i kroimy je na kawałki 4x5 cm. Mieszamy ze sobą Tabasco, sos sojowy Kikkoman i sos teriyaki. Tak gotową mieszankę dodajemy do mięsa, dokładnie je z nim mieszając i pozostawiamy na 30 minut. Następnie oprószamy mąką i podsmażamy na każdej stronie. Dodajemy rozdrobnioną cebulę i smażymy jeszcze przez 5 minut. Wlewamy wino, dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy tak jeszcze przez godzinę pod przykrywką. Na sam koniec dodajemy pastę tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru oraz sok z limonki i dusimy jeszcze około 2 godziny na najmniejszym ogniu. Smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze