Polenta dla dwojga
- - 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
- - 2 szklanki wody
- - pomodorki koktajlowe
- - mała cukinia
- - listki bazylii i trochę suszonej bazylii
- - oliwa z oliwek
Do gotującej sie wody wsypujemy kaszkę, solimy i dodajemy 2 łyżki oliwy. Gotujemy ok 40 minut co jakiś czas mieszając. Następnie masę wlewamy do salaterek i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy kaszka już stwardnieje wykładamy ją na talerzyk i kroimy. Do każdego kawałeczka przybijamy wykałaczką pomidorka koktajlowego, polewamy oliwą z oliwek wymieszaną bazylią. Dodatkowo talerz ozdabiamy przesmażonymi i a następnie zwiniętymi plastrami cukini. Jeszcze świeże listki bazylii i gotowe. Przekąska idealna do czerwonego wytrawnego wina. Wspaniały początek romantycznego wieczoru!
Przepis dodał użytkownik estheban
Podziel się opinią
Komentarze