Trwa ładowanie...
d4fes80
d4fes80

Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis
4.3
(8 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • polędwiczka wieprzowa lub zgrabna ligawa (wykorzystano ligawę)
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 200 g szpinaku mrożonego (wykorzystano Nordis Szpinak)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • olej do smażenia
  • kurkuma, słodka mielona papryka, sól i pieprz do smaku
Przepis

Jeżeli polędwiczka jest długa, to przekrawamy ją na pół i w każdej części robimy nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstała kieszeń, którą będziemy wypełniać farszem. Mięso oprószamy z zewnątrz przyprawami.

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z niego nadmiar wody. Suszone pomidory kroimy drobno i mieszamy ze szpinakiem.

Kieszeń w polędwiczce nadziewamy farszem i obsmażamy mięso z każdej strony na patelni.

Polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Patelni, na której smażyliśmy wcześniej mięso nie myjemy – wlewamy na nią śmietankę i wsypujemy majeranek. Sos gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Mięso podajemy pokrojone w plastry wraz z sosem.

Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl

d4fes80

Podziel się opinią

Share
d4fes80

d4fes80
d4fes80
d4fes80