Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami
- polędwiczka wieprzowa lub zgrabna ligawa (wykorzystano ligawę)
- pół słoika suszonych pomidorów
- 200 g szpinaku mrożonego (wykorzystano Nordis Szpinak)
- 200 ml śmietany 30%
- 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku
- olej do smażenia
- kurkuma, słodka mielona papryka, sól i pieprz do smaku
Jeżeli polędwiczka jest długa, to przekrawamy ją na pół i w każdej części robimy nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstała kieszeń, którą będziemy wypełniać farszem. Mięso oprószamy z zewnątrz przyprawami.
Szpinak rozmrażamy i odciskamy z niego nadmiar wody. Suszone pomidory kroimy drobno i mieszamy ze szpinakiem.
Kieszeń w polędwiczce nadziewamy farszem i obsmażamy mięso z każdej strony na patelni.
Polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Patelni, na której smażyliśmy wcześniej mięso nie myjemy – wlewamy na nią śmietankę i wsypujemy majeranek. Sos gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Mięso podajemy pokrojone w plastry wraz z sosem.
Przepis poleca TanioSzybkoSmacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze