Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym. Banalnie prosty przepis
Polędwiczka wieprzowe to chude i smaczne mięso. Nadaje się do pieczenia i duszenia. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Na rodzinny obiad polecamy polędwiczkę duszoną w aromatycznym sosie chrzanowym. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml wina
- 1-2 łyżeczki chrzanu
- sól, pieprz
- chrzan
- 200 ml śmietany 36 proc.
- olej do smażenia
- Polędwiczkę zamarynować w czosnku i pieprzu kilka godzin przed smażeniem.
- Rozgrzać patelnię z olejem i smażyć polędwiczkę na złoty kolor, zdjąć, wrzucić cebulę, czosnek, dolać wino, zredukować do połowy objętości, wlać śmietanę i redukować dalej, jak zgęstnieje, dodać chrzan i dosmaczać.
- Dusić polędwiczkę jeszcze chwilę. Podawać z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i masełkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze