Trwa ładowanie...
d3niki1
oprac. Katarzyna Gileta

Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym. Banalnie prosty przepis

Przepis

Polędwiczka wieprzowe to chude i smaczne mięso. Nadaje się do pieczenia i duszenia. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Na rodzinny obiad polecamy polędwiczkę duszoną w aromatycznym sosie chrzanowym. Palce lizać!

d3niki1
2.7
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wina
  • 1-2 łyżeczki chrzanu
  • sól, pieprz
  • chrzan
  • 200 ml śmietany 36 proc.
  • olej do smażenia
Przepis
  • Polędwiczkę zamarynować w czosnku i pieprzu kilka godzin przed smażeniem.
  • Rozgrzać patelnię z olejem i smażyć polędwiczkę na złoty kolor, zdjąć, wrzucić cebulę, czosnek, dolać wino, zredukować do połowy objętości, wlać śmietanę i redukować dalej, jak zgęstnieje, dodać chrzan i dosmaczać.
  • Dusić polędwiczkę jeszcze chwilę. Podawać z gotowanymi ziemniakami z koperkiem i masełkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym. Banalnie prosty przepis
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d3niki1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3niki1
d3niki1
d3niki1
d3niki1
Więcej tematów
d3niki1